Bild: Getty Images

Skrev ut för mycket medicin – mister legitimationen

En läkare i 80-årsåldern från Kungälvs kommun blir av med sin läkarlegitimation. Detta sedan han under flera år skrivit ut beroendeframkallande mediciner till personer med missbruksproblem.

ANNONS
|

I juli förra året skrev Kungälvs-Posten om en äldre läkare som upprepade gånger skrivit ut narkotikaklassade medel till en patient som samtidigt behandlats för missbruksproblem.

LÄS MER:Äldre läkare skrev ut narkotika

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, hade då yrkat till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, att läkaren skulle bli av med legitimationen alternativt mista sin förskrivningsrätt.

Skrivit ut med bara dagars mellanrum

Det var efter att Ivo fått in flera anmälningar från ett sjukhus och från olika apotek i Västsverige som de började granska läkarens förskrivningar. I granskningen framkom att läkaren skrivit ut flera hundra narkotikaklassade tabletter till patienter med bara några dagars mellanrum.

”Till en patient ska läkaren mellan 15 maj och 12 augusti 2018 skrivit ut 4 024 tabletter OxyContin. Det innebar att patienten kunde ta 44 tabletter per dygn när ordinationen var max fyra tabletter om dagen”, skrev KP då.

ANNONS

Han ska även ha skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till en patient som på en annan vårdinrättning ordinerats att trappa ner sitt bruk av narkotikaklassade läkemedel.

Läkaren kritiserades redan 2014 av Ivo för överförskrivning. Ivo har inte kunnat granska läkarens journaler för att se vad som rekommenderats och ordinerats de här patienterna. Han har sedan tidigare kritiserats för sin journalföring som ansetts ålderdomlig.

Läkaren har i svar till Ivo uppgett att han hjälpt patienter med stor smärtproblematik som hamnat i konflikt med vården eller inte fått läkemedel utskrivna av vårdcentralen. Journalsystemet erkänner han har buggar men att journalerna har gått att läsa på plats hos läkaren.

”Utgör en patientsäkerhetsrisk”

Läkaren har vid ett möte med Ivo uppgett att han ”förstår allvaret i att förskriva läkemedel på det sätt han gör och vill minska förskrivningen. Patienterna har kommit till honom när de blivit nekade av den allmänna hälso- och sjukvården och han har svårt att säga nej. Han avser att bli mer restriktiv i sin förskrivning”.

Detta har dock inte skett enligt Ivo:s bedömning – ”NN utgör alltjämt en patientsäkerhetsrisk”.

Nu har HSAN beslutat att återkalla läkarens legitimation och skriver: ”De höga doserna möjliggör ett intag som är direkt riskfyllt och i ett fall livshotande. NN har därmed inte givit sina patienter en god och säker vård.”

ANNONS