Äldre läkare skrev ut narkotika

En läkare har upprepade gånger skrivit ut narkotikaklassade medel till en patient som samtidigt behandlats för missbruksproblem. Nu vill Ivo att läkaren ska bli av med sin legitimation eftersom han bedöms vara en patientsäkerhetsrisk.

ANNONS
|

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, vill att en praktiserande läkare som är över 80 år och bor i Kungälvs kommun ska bli av med sin legitimation eftersom han anses ha skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till flera patienter utan att ha någon koll på sin förskrivning.

Det aktuella ärendet påbörjades när en läkare på ett sjukhus i en annan stad upptäckte att läkaren från Kungälv skrivit ut det narkotikaklassade läkemedlet Oxycontin till en patient. Detta samtidigt som patienten behandlades på klinik och vårdcentral för att trappa ner på just det läkemedlet.

Ytterligare en anmälan kom från ett apotek i samma stad som upptäckt att läkaren skrivit ut stora mängder vanebildande läkemedel till sina patienter.

ANNONS

När apoteket hört av sig till läkaren svarade läkaren att patienten "tycker att det är gott med Treo comp, hen vill ha det".

Hundratals tabletter

Ivo har nu granskat receptregisterutdrag på sex av läkarens patienter mellan 7 september och 26 maj 2020. Där framgår att läkaren vid flera tillfällen skrivit ut flera hundra tabletter till patienter, i bland med bara några dagars mellanrum. Till en patient ska läkaren mellan 15 maj och 12 augusti 2018 skrivit ut 4 024 tabletter OxyContin. Det innebar att patienten kunde ta 44 tabletter per dygn när ordinationen var max fyra tabletter om dagen.

Flera gånger har läkaren förnyat recept trots att det funnits uttag kvar på tidigare recept. Läkaren har enligt Ivo gjort det möjligt för konsumtion av narkotikaklassade läkemedel som överstiger hans egen ordination genom receptförskrivningen.

Samma kritik 2014

Ivo har begärt ut patientjournaler för att kunna se vilka ställningstagande läkaren gjort när det gäller medicineringen, men inte kunnat bilda sig en uppfattning genom detta.

Läkaren fick även samma kritik av Ivo 2014. Man yrkar nu på att HSAN tar ifrån läkarlegitimationen alternativt att han mister rätten att skriva ut narkotikaklassade läkemedel.

ANNONS