Restaurangprogrammet på Mimers lägger ned

Den prisade restaurangläraren Ann Cathrin Heimholt brinner för att lära ut sina kunskaper. Men nu lägger man ner livsmedelsprogrammet på Mimers där hon är lärare.
– Det är förödande för restauranglivet i Kungälv.

ANNONS

Ann Cathrin Heimholt går runt i restaurang - och livsmedelsprogrammets lokaler på Mimers. Förråden är tömda och den en gång efterlängtade vinkylen är avstängd och tom den också. Vi träffas dagen före studenten. Årets avgångsklass är den sista. För nu går utbildningen i graven.

– Det är förödande för restauranglivet i Kungälv. Jag får mejl hela tiden från restaurangägare som söker personal. Tidigare har restauranger rekryterat elever härifrån men nu kommer det inte finnas tillräckligt med personal att få tag på, säger Ann Cathrin Heimholt.

”Den här utbildningen gagnar hela kommunen”

– Vill man ha personal med yrkesskicklighet behövs en restaurangutbildning i Kungälv.

Lärarkollegan Anniki Magnusson står vid en av arbetsbänkarna i köksdelen och förbereder elevernas studentmiddag. Hon har precis tempererat choklad till små studentmössor i maräng som ska pryda desserttallrikarna.

ANNONS

– Nästan 60 procent av våra elever börjar ju arbeta i de kommunala verksamheterna, säger hon.

– Var ska Kungälv få personal ifrån nu? Den här utbildningen gagnar ju hela kommunen.

Ann Cathrin tillägger:

– Risken är ju att restauranger stänger. Det är många som flyttar till Kungälv nu. Om det ska vara attraktivt att bo här måste det ju finnas krogar. Annars åker medborgarna in till Göteborg och då förlorar ju kommunen intäkter.

En framtidsbransch

Ann Cathrin Heimholt har nominerats två år i rad till årets yrkeslärare på Mimers. Sent i höstas tog hon hem titeln. En del av motiveringen löd: ”Ann Cathrin möter och ser alla elever med nyfikenhet. Hon brinner för branschen och den lågan sprider hon till sina elever.”

– Det var därför jag valde att bli lärare, jag brinner för branschen och vill lära ut mina kunskaper. Det bestämde jag mig för när jag gick Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Jag lärde mig så mycket som jag ville dela med mig av till andra.

Hon menar att restaurangbranschen är en framtidsbransch med många möjligheter till utveckling och karriär.

– Det är inte ett genomgångsjobb utan det är en bransch med många möjligheter. Man kan klättra i karriären, men framför allt är det kul. Det kallas Världens jobb, det finns ju möjligheter att kunna arbeta utomlands. Därför är det särskilt synd att utbildningen i Kungälv försvinner. Jag tror att man har varit dålig på att marknadsföra programmet och att fler hade sökt om de visste att utbildningen fanns.

Anders Arnell, som driver restaurang på Marstrand, har lång erfarenhet inom besöksnäringen och gick själv en restaurangutbildning i början av 1980-talet.

– Det är alltid tråkigt när man lägger ned den här typen av utbildningar, men allra tråkigast är att jag inte visste om att den fanns. Jag hade gärna tagit emot elever. Det är klart att det blir konsekvenser för branschen när utbildningen läggs ned.

”Allt kan inte handla om pengar”

Innan Ann Cathrin Heimholt började undervisa på Mimers arbetade hon på gymnasiesärskolan Trekungagymnasiet i Kungälv. Nu när utbildningen på Mimers inte längre finns väntar nya arbetsuppgifter som ansvarig för utveckling inom området service i kommunen.

– Där kommer jag att fokusera på kommunens matsalar. Vad man kan göra bättre och hur medborgarna vill ha det och vad de önskar.

Hon pekar mot matsalen inne i gymnasiebyggnaden. Där det finns en del att göra.

– Mimers matsal skulle jag vilja utveckla utifrån mitt kunskapsområde. Här tror jag det finns en hel del att göra, säger hon och återkommer till betydelsen av en restaurangutbildning.

– Allt kan ju inte handla om pengar. Man måste ju tänka på vad som är samhällsnyttigt och utvecklande för området också.

LÄS MER:Akut brist på personal inom besöksnäringen

LÄS MER:Besöksnäringen på Marstrand har is i magen

LÄS MER:Kock är ett bristyrke – och få nya utbildas

ANNONS