Allt färre utbildar sig till kock och allt fler lämnar yrket. Arkivfoto
Allt färre utbildar sig till kock och allt fler lämnar yrket. Arkivfoto Bild: Lotta Nyvall

Kock är ett bristyrke – och få nya utbildas

Allt färre utbildar sig till kock och allt fler lämnar yrket. Enligt bransch-organisationen Visita är det ett mångårigt problem i hela Sverige, restaurangerna skriker efter kockar.

ANNONS
|

Clara Nilsson är kommunikationsansvarig på Visita Västra som är branschorganisation för besöksnäringen i Sverige. De representerar allt ifrån hotell, nöjesparker, campingplatser till skidanläggningar och restauranger.

– Vi har haft brist under flera år, det har bara blivit värre och värre med enakut brist på kockar. Nu är det inte bara kockar längre, utan all typ av personal inom besöksnäringen, säger hon.

Brist på Västkusten

Kock är ett bristyrke i hela landet, men på västkusten och i Göteborgsregionen har besöksnäringen utvecklats rejält med rekord både i gästnätter och på flygplatsen. En del restauranger har löst situationen genom att dra ner på verksamheten för att anpassa till befintlig personal.

ANNONS

– Det innebär att tillväxten hämmas, och det är förstås inte bra, säger Clara Nilsson.

Andra restauranger väljer att rekrytera utomlands.

– Man får hitta olika sätt att lösa det på. Vissa säsongsbetonade företag hjälps åt med att hitta någon typ av helårslösning för personalen. Kompetensförsörjningen är en knäckfråga, säger Clara Nilsson.

Clarion hotels Petter Stordalen drar igång en hotellutbildning med start i höst, för att råda bot på branschbehoven framöver. Flera kockutbildningar erbjuds också antingen på Komvux, som högskole-utbildning eller på gymnasienivå.

Finns i Kungälv

I Kungälv finns en ettårig vuxenutbildning till kock. Mimers gymnasium har restaurang- och livsmedelsprogrammet där en yrkesmöjlighet är kock.

– Vi har totalt 24 elever på restaurangprogrammet just nu, 12 ettor och 12 treor. Vi fick inte igång något restaurangprogram förra året, säger Kenneth Lind, studievägledare på skolan.

Utsikterna för arbete är rekordstora för blivande kockar enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass. På Komvux i Kungälv läser just nu tre personer den ettåriga kockutbildningen.

– Vi har haft fler bakåt i tiden, det är samma tendens i regionen att det minskar. Vi försöker analysera varför, ett av skälen är nog att det är arbetskraftsbrist överhuvudtaget, säger skolledare Lars-Gunnar Hermansson.

– Tyvärr ser det inte ut som det ljusnar än på ett tag, säger Clara Nilsson.

Christina Wagner

ANNONS