Kungälv ska släppa in assistanshundarna i värmen

Kungälv är en av runt 50 kommuner där personer med assistanshundar inte har rätt att komma in i offentliga rum med sin hund. Pia Gillerstedt, ledamot i kommunens råd för funktionshinderfrågor, säger att det snart ska ändras.

ANNONS

I över tvåhundra kommuner är assistanshundar, likt ledarhundar för de med nedsatt syn, undantagna från regler som bestämmer hur och var hundägare får ha sina hundar.

I Kungälv saknas den sortens undantag och enligt kommunens ordningsföreskrifter gäller samma regler för assistanshundar som för alla andra hundar. Det betyder att personer med assistanshund kan bli stoppade från att komma in på myndigheter och i andra offentliga rum. Men det blir det snart ändring på.

LÄS MER:Joy vill se nationell rätt till assistanshund

Pia Gillerstedt, ledamot i kommunens råd för funktionshinderfrågor och i social- och omsorgsrådet säger att det är fråga hon inte hört tidigare men att de nu ska justera de lokala föreskrifter så det är tydligt att assistanshundar är tillåtna.

ANNONS

– När det handlar om en sak som är så viktig som assistanshundar så ska det funka. Då är det viktigt att man är tydlig med att assistanshundarna är inkluderade i undantaget och det förtydligar vi nu, säger hon.

Hon kan dock inte säga hur snart ändringen faktiskt kommer ske.

– Det kan jag inte säga något om just nu, säger Pia Gillerstedt.

ANNONS