Det finns inga juridiska skäl till att lägga ner musikklasserna på Ytterbyskolan. Men politikerna behöver förstå att de ekonomiska ramar de sätter för skolan får konsekvenser, skriver tre lärare på Ytterbyskolan.
Det finns inga juridiska skäl till att lägga ner musikklasserna på Ytterbyskolan. Men politikerna behöver förstå att de ekonomiska ramar de sätter för skolan får konsekvenser, skriver tre lärare på Ytterbyskolan. Bild: Stefan Bennhage

Musikklassernas vara, eller icke vara, är en politisk fråga

Det finns inga juridiska skäl till att lägga ner musikklasserna på Ytterbyskolan. Men politikerna behöver förstå att de ekonomiska ramar de sätter för skolan får konsekvenser, skriver tre lärare på Ytterbyskolan.

ANNONS

Först vill vi tacka för allt engagemang och stöd vi känt sedan vi publicerade vårt brev. Genom pågående namninsamling, insändare och artiklar i KP samt mejl och samtal känner vi att vi har många med oss när fortsätter kämpa för förbättrade ekonomiska resurser för Kungälvs skolor och, i och med det, en möjlighet för verksamheter som Ytterbyskolans musikklasser att få finnas i Kungälv.

Sedan vill vi tacka Anna Vedin för visat intresse för vår verksamhet rörande vår ”annorlunda” timplan. Vi har genom åren alltid haft kontakt med Skolverket gällande vårt upplägg och det finns inget i det vi har gjort eller gör nu som strider mot regler eller bestämmelser. När elevens val för några år sedan försvann från högstadiets timplan anpassade vi vår verksamhet efter det. Just nu läser alla musikklasselever enligt en utökad timplan, vilket innebär att de läser den extra musiktiden utöver ordinarie undervisning. Det finns alltså inga juridiska skäl till att lägga ner musikklasserna.

ANNONS

Sist vill vi informera om att vi bokat in ett möte med Miguel Odhner, Anna Vedin och Ulrica Brogren den 19 december för att få diskutera kulturens plats i Kungälv och Kungälvs skolor samt kommunens skolors förutsättningar att bedriva en verksamhet som kan jämföras med Sveriges bästa. Vi har uttryckt att vi gärna ser att fler av Kungälvs politiker ansluter till detta möte då det handlar om Kungälvs ungas framtid och Kungälvs skolors möjligheter att åtgärda de akuta problem de brottas med. Genom att agera snabbt och höja skolpengen till, i alla fall, riksgenomsnitten skulle politikerna visa att de förstår att vi bygger en bättre framtid genom att satsa på och hjälpa våra barn, visa att de tar de arbetsmiljöproblem som finns i skolan på allvar och möjliggöra för skolor att bedriva verksamheter som musikklasserna på Ytterbyskolan. Vi har inte gett upp och vi ska göra vårt bästa för att få politikerna att förstå att de ekonomiska ramar de sätter för de kommunala verksamheterna får konsekvenser. Det är därför vi anser att musikklassernas vara, eller icke vara, är en politisk fråga.

Vi återkommer efter den 19:e december.

David Olsson, Patrik Tammelin och Peter Lange

LÄS MER:Ny timplan försvårar för musikklasser i hela landet

LÄS MER:Vems framtid tar Anna Vedin ansvar för?

ANNONS