Eleverna i Ytterbyskolans musikklasser har en ”annorlunda timplan” som dock inte återfinns som begrepp i skollagen, skriver utbildningsrådet Anna Vedin (M).
Eleverna i Ytterbyskolans musikklasser har en ”annorlunda timplan” som dock inte återfinns som begrepp i skollagen, skriver utbildningsrådet Anna Vedin (M). Bild: Julia Forsberg

Ny timplan försvårar för musikklasser i hela landet

Eleverna i Ytterbyskolans musikklasser har en ”annorlunda timplan” som dock inte återfinns som begrepp i skollagen, skriver utbildningsrådet Anna Vedin (M).

ANNONS
|

Jag konstaterar att väldigt många musikprofiler i grundskolan läggs ner i hela landet som en konsekvens av att elevens val utgår när den nya timplanen börjar gälla 1 juli 2024. Det har protesterats mot detta på många ställen och vad jag förstår har de musikprofilerna gemensamt, att de varit kopplade till ”elevens val” som är ett begrepp i den nu gällande timplanen men som försvinner nästa år.

Enligt Ytterbyskolans egen information, har deras musikklassers elever en ”annorlunda timplan” som dock inte återfinns som begrepp i skollagen. Det är för mig därför högst oklart, vilka juridiska förutsättningar som finns för verksamheten nu och i framtiden. Jag jobbar på att få det juridiskt säkerställt, att de elever som påbörjat sin utbildning ska få slutföra den också efter att den nya timplanen trätt i kraft.

ANNONS

Musikprofiler är initierade av skolorna själva och det är rektor som fattar sådana beslut. Samhället fungerar tyvärr inte så att alla frågor som skapar engagemang, per automatik blir föremål för politisk behandling av kommunens politiker. Det är noga reglerat vad som är rektors ansvar för att säkerställa att skolor ska bedrivas så likvärdigt som möjligt. Det kan inte kommunpolitiker ändra på.

Anna Vedin (M)

Utbildningsråd

LÄS MER:Öppet brev från Ytterbyskolans personal till politiker och tjänstemän i Kungälv

LÄS MER:Politiker, se vinsterna med musikprofilen

LÄS MER:Inte ett smart drag att lägga ner musikprofilen

ANNONS