Stora hyllningar – men inga mästartakter

Karebys världsmästare hyllades stort. Sedan tog Skutskär över.

I sista minuten fixade Camilla Johansson tillbaka guldglansen.

Kommunfullmäktiges ordförande Elisabeth Mattsson, Karebys ordförande Anna-Karin Larsson och publiken stämde alla in i hyllningskören för de veckofärska världsmästarna från KIS: Stina Ysing, Camilla Johansson, Sara Bergvall, Ida Friman, Matilda Svenler och Hanna Dahlström, med armen i bandage efter nyckelbensbrottet i finalen.

– Jättekul att kommunen ville uppmärksamma oss, tycker Camilla Johansson.

VM i kinesiska Chengde var något extra, på gott och ont.

– Vi visste att det skulle vara dålig is och dåliga förutsättningar, det var vi mentalt förberedda på. Det var inte mycket att göra, vi fick spela på ett annat sätt. Omgivningen var däremot skithäftig, säger Stina Ysing.

– Kina var en upplevelse. Jag har varit lite trött i veckan, men också fått energi av komma hem och träffa tjejerna i laget igen, menar Camilla Johansson.

De var tillbaka i vardags-, eller snarare lördagslunken igen, och stötte på det tuffaste motståndet hittills på Skarpe nord. Hårt satsande nykomlingen Skutskär, med flera svenska guldmedaljörer och ryska VM-silvermedaljörer, samt förra Kareby-spelaren Linnéa Gunnarsson i laget, bad inte om ursäkt på något sätt utan uppträdde respektlöst.

– Första halvlek äger vi både defensivt och offensivt, men vi är inte nöjda. Skutskär är hetare oss i andra halvlek. Vi får vara glada att vi vann, tycker Stina Ysing.

Matilda Svenler hade utnyttjat när Skutskär gick bort sig i sitt eget straffområde, fast de själva ville ha det till offside, och fixade i sista stund en ledning i paus för Kareby.

I andra halvlek var det Skutskär som skapade chanserna, bra många flera och vassare än Kareby hade mäktat med i matchen så långt. Ett mål och en träff i målramen var de hetaste lägena för gästerna från Gästrikland.

– Vi hade inte mycket, Svenler hade ett läge. Det var Ellen Ahrnberg i mål som räddade oss, säger Camilla Johansson.

På övertid kom chansen till Camilla. Johanna Gustafsson slog in bollen och skyttedrottning Johansson fick till en lobb som tog en båge över målvakten.

– Man ska ha lite flyt ibland. En riktigt skön seger, men vi är långt ifrån nöjda med matchen. Vi blev stressade och hjälpte inte varandra. Det blev ensamt som bollförare. Skutskär varierade sig mycket, de slog långt för att sedan gå längs isen och då var vi inte med däruppe. Det blev hackigt, tycker Camilla Johansson.

– Men vi får tänka på att sex av oss hade varit borta under VM och har inte kunnat träna ihop oss på en vecka, samtidigt som vi får möta Skutskär, som är svintaggat på revansch. Skutskär är bra och har många bra spelare att hålla koll på. Så här ska de vara i serien, slutspelet kommer att vara tuffare än någonsin, menar kapten Ysing.

Nästa vecka går turen till Skirö i Vetlanda.

– De är inte ofarliga, Skirö har många bra målvakt och många duktiga individuella spelare. Vi behöver vara på hugget, tror Camilla Johansson.

Niklas Ohlson

0303-20 68 22

niklas.ohlson@kungalvsposten.se

Kareby IS – Skutskärs IF 2–1 (1–0)

Bandy Elitserien dam

Mål: 1–0 Matilda Svenler (45+1), 1–1 Alina Zinkevitch (63), 2–1 Camilla Johansson (90).

Publik: 146.

Bra: Ellen Ahrnberg i Karebys mål. Att Kareby kan vinna utan att imponera.

Relaterade artiklar
Fler artiklar