Starka insatser i terräng-DM

Kongahälla AIK friidrott skördade framgångar i de yngre klasserna då klubben arrangerade terräng-DM och Fontinloppet i lördags förmiddag. Veteranen Anders Soovik fick däremot se sig besegrad.

Kyliga höstvindar stoppade inte löparna i årets upplaga av terräng-DM och Fontinloppet. I de äldre klasserna sprang man i linne och shorts, trots den blygsamma utetemperaturen. Publiken värmde sig med vantar och mössor. Löparna sprang sig varma istället.

I herrarnas 12 kilometer segrade Gabriel Steffensen från Mölndals AIK, förra årets terräng-SM segrare i M22, på den fenomenala tiden 39:48,00. Ner till tvåan hade han fyra minuter till godo. Anders Soovik hängde bra med i början, men redan efter första varvet av tre låg han på en fjärdeplats. Den placeringen höll han dock hela vägen in i mål, drygt sex minuter efter Steffensen.

– Det kändes hyfsat bra. Jag har tränat hårt den här veckan men om jag hade varit piggare i benen skulle jag nog kunnat springa in på en andra eller tredjeplats och tiden hade kunnat vara två minuter bättre. Men jag visste redan innan att Steffensen skulle vinna loppet, säger Anders Soovik.

I P13 sprang Melker Cederflo 1,8 kilometer på tiden 6:18,00. Det gav honom en fin bronspeng.

– Det kändes bra. Jag kände mig pigg. Jag hängde på de andra hyfsat bra tycker jag, säger han.

Melker Cederflo har tränat friidrott i fyra år men tränar även fotboll och innebandy. Tiden för friidrott blir därför lidande.

– Men när det går så här bra vill jag springa mer, säger han.

I huvudsak var tävlingens klasser endast för distriktsmästerskapen, men några klasser var öppna för allmänheten. De som inte tävlade DM tävlade istället i Fontinloppet.

– Det är för att få hit mer folk. Man kan anmäla dig i respektive distans utanför DM, säger Robert Boije, en av tävlingsledarna.

Han berättar att årets tävling dragit ungefär 150 anmälda löpare totalt, en förbättring från tidigare år.

– När vi endast hade DM var det runt 100 anmälda totalt i alla klasser. Nu har vi lagt på lite klasser, främst för de yngre, säger Robert Boije.

Och det var just de yngre klasserna där Kongahälla AIK hade flest anmälda löpare, och där löparna placerade sig i topp.

I klassen barn 10-11 år, 1,8 kilometer, hade KAIK åtta löpare där fyra av dem sprang in på andra-femte plats. I barn upp till nio år sprang Maja Liske in på en andraplats på tiden 7:02,00.

Även i de lite äldre klasserna placerade sig KAIK bra. I P13 1,8 kilometer kom Daniel Linberg femma, i F13 kom Louise Larsson även hon femma och i P17 4 kilometer sprang Carl Malmström in som sjua.

Frida Ekborg

Relaterade artiklar
Fler artiklar