Sporrar till basket i Sparrås

Kungälv har saknat ett basketlag. Det ville några unga tjejer och en mamma i Ytterby ändra på.

Nu startas ett lag inom Ytterby IS.

Sparrås skolas idrottshall doftar fortfarande nybyggt. Träningen är i gång och dryga tiotalet tjejer är här och nöter grunderna i basket. Vendela Zinn, tio år, ville testa att spela basket och hjälpen fanns på nära håll – med hennes mamma Melissa Zinn.

– Jag är halvamerikan och uppvuxen i USA, där basket är väldigt populärt. Jag flyttade till Trollhättan när jag var elva år och blev medlem i Trollhättans basketbollklubb, berättar Melissa Zinn, som själv var ungdomsledare i både basket och simning under högstadiet och gymnasiet .

Efter gymnasiet lades karriären på is och hon fick anledning att damma av kunskaperna först runt 20 år senare, när döttrarnas basketintresse väcktes. Problemet var att det inte fanns någon klubb i Kungälv och Melissa Zinn hade inte lust att pendla till Ale eller Göteborg. I stället ville hon starta ett eget lag och i april i år började hon dra i trådarna. Men det behövdes stöttning lokalt. Kommunens fritidskonsulent Katarina Vallström hjälpte till att ordna träningstider i Sparrås och Richard Cander på Sisu konsulterade i projektet med att starta en förening, vilket var en förutsättning för att kunna hyra en idrottshall. Fast det allra bästa var att göra det inom en befintlig förenings verksamhet.

– Min dotter Vendela var redan medlem i Ytterby IS fotboll. Vi kontaktade ordföranden Sten Åkerström, som var positiv till idén och ville stödja uppstarten av basket i kommunen. Vi säkrade att träningstiderna inte skulle krocka med tjejernas fotbollsträning, säger Melissa Zinn, som även fått backning av Michael Malm på förbundet Westra basket, samt sportslig support av Ytterbybon Aleksandra Bozic, tränare i Högsbo basket.

– Vi brukade spela basket på vändplatsen hemma, mamma och familjen, och vi tyckte det var jätteroligt. Mamma har ju spelat basket och tränat barn. Då ville vi spela, mer och mer. Det enda jobbiga är att i fotbollen får vi inte använda händer, mer än till inkast. Här är det inga fötter, bara händer, menar Vendela Zinn, som får hålla huvudet kallt så det inte blir fel.

Hon har fått med sig Wilma Meijer, Linn Arfvidsson och ett gäng kompisar till basketplanen och F07-laget, som blir Ytterbys testlag för att se om satsningen slår väl ut.

– Jag höll på att spela i nollan (förskoleklassen), men slutade. Fast jag känner familjen Zinn och tycker det är roligt med basket. Jag gillar bollsporter och att det är en lagsport. Jag är här för att lära mig och har sett en del basketfilmer på Barnkanalen, säger Wilma Meijer.

– Jag ville testa på och det är faktiskt väldigt kul, tycker Linn Arfvidsson.

Några matcher mot andra lag blir det inte än.

– Nej, vi måste lära oss reglerna först. Vi hoppas spela matcher till våren, säger Wilma Meijer.

– Och så har vi inga tröjor ännu, fyller Linn Arfvidsson i.

Melissa Zinn ska gå en tränarkurs till helgen.

Vad tjusningen med just basket?

– Det är enkelt att lära sig spela. En rolig familjesport. Allt man behöver är en korg och boll, och det kan spelas på gatan eller i en närliggande park. Och en rolig sport att se på, stämningen är fantastisk, särskilt i USA och NBA.  Hoppas att Kungälv kan bli en aktiv basketstad i framtiden, säger Melissa Zinn.

Niklas Ohlson

Relaterade artiklar
Fler artiklar