Meraf Batha vinner överlägset 10 000 meter i Finnkampen. Foto: Thomas Windestam

Sliten Meraf i mål som vinnare

En härlig helg är över för Meraf Bahta.

Hon tog historiska dubbla Finnkamps-segrar på fel distanser – och satte personligt rekord vid Diamond league-finalens 1 500 meter.

Det började i fredags i Bryssel, med final i Diamond league. Timmerviks världsstjärna Meraf Bahta slutade femma och slog sitt personliga rekord från Rom i juni, nu korsade hon mållinjen på 4,00,49.

– Kroppen var väldigt lätt när jag värmde upp och det kändes bra från början. Men jag var väldigt dålig taktiskt i dag, jag hamnade för långt bakom ettan och tvåan. Jag kände mig inte alls trött, så jag ville haft ännu lite mer i dag, men men, sa hon till SVT Sport. 

Världsmästaren Faith Kipyegon från Kenya vann före Sifan Hassan från Nederländerna. 

I Finnkampen sprang Meraf Bahta de ovana distanserna 800 och 10 000 meter, ett kortare och ett längre lopp än vad hon brukar göra. Ett dygn efter DL-rekordet satt hon nytt personligt rekord på 800 meter vid Finnkampens första dag – och vann.

Aningen sliten gav hon sig i väg på milen dagen efter. Finska maratonlöparen Hälleiten sprang tillsammans med Meraf Bahta i täten och ökade avståndet till resten av fältet, som var 29 sekunder efter 6 000 meter. Sedan tog Meraf Bahta igen sig ett tag och lotsade Malin Liljestedt och Hanna Lindholm, men efter att gapet ner till Hyryläinen sjunkit dramatiskt till åtta sekunder satte Meraf fart igen och vann med 18 sekunder, på 33,00.

Sverige vann både dam- och herrkampen överlägset.

KP

Relaterade artiklar
Fler artiklar