Skrällen: Per Johansson blir förbundskapten

Från kval och avancemang med sitt Boden i Challenge Cup i Helsingfors till förbundskapten för Montenegros damlandslag i handboll. Tränaren Per Johansson upplever just nu tvära kast.

I onsdags förra veckan ringde det montenegrinska handbollsförbundet till Per med en fråga om han kunde tänka sig att ta över damlandslaget efter den hastigt avhoppade Dragan Adzic.

Besked behövde komma ganska snabbt med tanke på att Montenegro i likhet med flera andra länder, däribland Sverige, står inför det stundande VM i handboll som spelas i Tyskland perioden 1-17 december.

Hur visste Montenegro om att du fanns?

– Bra fråga! Antagligen har man väl genom åren gjort avtryck i handbollsvärlden bland annat som förbundskapten för svenska damlandslaget. Jag kollade med familjen och jag kollade med Eurosport eftersom jag skulle kommentera matcher. Allt blev klart i söndags, säger Per som har fast adress i Kungälv och har ett förflutet som tränare för bland annat Kungälvs HK samt damlandslaget åren 2008-12.

I helgen som gick spelade hans nuvarande lag – Boden Handboll – Challgenge Cup där Helsingfors besegrades i två matcher med sammanlagt 62-42. På tisdag lunch reser han till Montenegros huvudstad Podgorica.

Hur ser körschemat ut den kommande tiden?

– Först presskonferens, därefter träffa laget och så träning kl 17. Vi kommer att ligga på läger i kuststaden Bar i åtta dagar och ska bland annat spela träningsmatcher mot Serbien den 26 och 29 november, säger Per.

Man kan anta att Pers företrädare Dragan Adzic har haft en fundering kring hur Montenegro ska kunna hävda sig ett kommande VM.

Skiljer sig din målsättning från din företrädare?

– Som svensk vill man ju prata med laget först. Men Montenegro genomgår just nu en kraftig generationsväxling och är inte lika bra som när de tog OS-silver 2012. Man har tagit sikte på OS i Tokyo år 2020. Men att ta sig vidare från gruppspelet och därefter göra en bra åttondel, menar Per.

I grupp C ingår förutom Montenegro även Brasilien, Danmark, Japan, Ryssland och Tunisien. Samtliga matcher spelas i Oldenburg där Montenegro inleder mot 2013 års VM-trea Danmark lördagen den 2 december. De fyra bästa lagen går vidare till åttondelsfinalen

Sverige spelar i grupp B och inleder sitt gruppspel mot Polen samma dag som Montenegro spelar. Sverige spelar samtliga sina matcher i Bietigheim-Bissingen.

Tony Balogh

0303 72 82 24

tony.balogh@otv.se