Skola med vind i seglen

Med sommaren kommer båtsäsongen. Då är det bra att kunna lite sjövett, oavsett hur gammal du är. Under en vecka i juli har Tjuvkils kappseglingsklubb seglarskola för barn mellan 7-15 år.

– Det är mest segling förstås men det är ganska mycket lek och teori också. Vi försöker vara kreativa vid våra genomgångar så alla lyssnar och förstår, säger seglarinstruktören Frida Winzell.

Hon har varit ledare och instruktör i fem år. Under två veckors tid, då hon bor i sommarhuset på Marstrand, passar hon på att vara med på seglarskolan.

– Varje år tänker jag att ”det här var sista gången” men jag kommer tillbaka varje år. Det är ju jätte kul och mysigt att lära känna alla barn, säger Frida Winzell.

I seglarskolan, som håller till ute vid Tjuvkils huvud, får man inte bara lära sig segla. Man får även lära sig sjövett och vad man ska göra om man skulle råka kapsejsa med båten, bland annat genom en kontrollerad kapsejsning i hamnen.

– Jag har lärt mig att det inte är så farligt att hamna i vattnet när man kapsejsar. Man vill ju ändå bada liksom, säger Tiger Benzler Svensson, 9 år, som är med i skolan för första gången i år.

Många deltagare är likt Tiger Benzler Svensson nybörjare men några är med för andra eller tredje året. Isabelle Norberg, 9 år, är med för andra året.

– Jag kommer från Skövde men min mormor och morfar bor här i Tjuvkil så jag bor hos dem en vecka under sommaren, säger hon.

Totalt är det 15 barn med i varje grupp och vecka. Seglarskolan håller igång under två veckor på sommaren. Sex instruktörer finns med antingen i segelbåtarna eller i följebåtar.

– Vi jobbar mycket med att barnen ska känna sig trygga, bland annat genom att vara med i båtarna och visa hur man gör, säger Lovisa Toft som är med som hjälpinstruktör.

Under veckan testar barnen att segla Optimist, RS Tera och Tvåkrona. De får segla banor för att lära sig vad halvvind, slag, kryss, lens och jippar är för något.

– Det är ganska många moment att lära sig samtidigt. Du ska ha saker i båda händerna och samtidigt röra dig i båten. Men det har gått väldigt bra tycker jag, säger Lovisa Toft.

Frida Ekborg

Relaterade artiklar
Fler artiklar