Rasistisk kommentar mot domare – ”Diskussion med egen spelare”

Det blev hetsigt i den allsvenskan handbollsmatchen mellan Kungälvs HK och Rimbo i Mimershallen. Då rann det över för en av ledarna hos gästerna, som kastade en rasistisk kommentar efter domaren.

– Han fällde en kommentar som inte passar sig i en idrottshall eller någon annanstans ute i samhället, säger elitdomaren Mohamed Abdulkadir, som var den i domarteamet som utsattes för attacken i början av andra halvlek.

Rimbotränaren fick rött kort direkt och kan åka på både avstängning och böter. Händelsen är anmäld till handbollens disciplinnämnd för utredning och ärendet kommer ha sin gilla gång.

– Jag har hållit på med handboll i kanske 20 år och det här var andra gången i mitt liv som jag fått utstå något sådant på handbollsplan. Handbollen har varit väldigt förskonad från rasism och jag hoppas att det hädanefter kommer fortsätta att vara så. Men det som har hänt har hänt. Eftersom jag är en del av en pågående process håller jag mig lugn och kan inte uttala mig mer, säger Mohamed Abdulkadir.

Henrik Mäkinen är ordförande i domarkommittén hos vid Svenska handbollförbundet. Han fick kännedom om händelsen på torsdagsmorgonen.

– Det är oerhört allvarligt. Det är sällan det går över gränsen i handboll. Det kan som i alla sporter komma glåpord, men då gäller det domarens prestation eller roll. Det är något helt annat när de går på person och hudfärg. Det är kränkande för personen Mohamed och där måste vi dra en knivskarp gräns, säger Henrik Mäkinen.

Han håller med om att handbollen är relativt förskonad.

– Det händer väldigt sällan, lyckligtvis. Nu är jag närmast elitverksamheten inom handbollen, det händer säkert ett och annat ute i landet som inte har nått mig. Men jag kan inte påminna mig om rasistiska uttalanden av det här slaget, säger Henrik Mäkinen.

Roger Pettersson är ordförande i Rimbo HK Roslagen. Han säger så här om händelsen:

– I Rimbo handbollsklubb har vi en tydlig värdegrund där all typ av diskriminering är oacceptabel. Det är väldigt allvarligt att domaren känner sig kränkt. Jag har talat med de inblandade för att skapa mig en uppfattning om vad som hände och vänder mig mot att det var en attack mot domaren. Vår tränare använder ett felaktigt språk i en diskussion med egen spelare, förklarar Roger Pettersson.

– Jag har förstått att händelsen rapporterats och kommer behandlas i disciplinnämnden.

Mohamed Abdulkadir och hans kollega Johan Gedda får lägga händelsen bakom sig, åtminstone tillfälligt. På fredag dömer de matchen mellan IFK Kristianstad och Önnered.

Niklas Ohlson

0303–20 68 22