Rallykungen vill öka farten

Kungälvs rallykung lämnar Västsverige för att pröva lyckan i nationella tävlingar. I år kör Robert Johansson och hans kartläsare Kim Pettersson i Svenska rallycupen (SRC).

31-årige Robert Johansson är mitt i rallykarriären, där han samlat på sig en god portion erfarenhet och samtidigt är hungrig på mer. Han har varit med i toppen på västsvenska serien Mega rally cup för otrimmade Volvobilar under flera år. Nu väljer Robert Johansson att ta sikte på sex nationella tävlingar i Svenska rallycupen, även där i Volvo-klassen.

Han har vant sig vid att köra i tävlingar med runt 100 startande. I SRC ligger det på det dubbla.

– Det kommer att tufft. Jag tror jag har chans och kör för att komma i toppen varje tävling, det är dit jag har kommit nu som A-förare. Om det blir topp tre eller en femteplats är jag jättenöjd. Rutinen har jag. Jag vill hellre ha en snabb och jämn körstil, stället för höga toppar och djupa dalar. Samtidigt behöver vi verkligen ligga på max, precis på knivseggen för att få med oss resultaten. Det är en balans mellan succé och katastrof varje tävling, säger Robert Johansson, som trappar ner Mega rally cup i år till några enstaka tävlingar.

Sekunder avgörande

Vid en tävling med sex specialsträckor är de små marginalerna avgörande. Någon sekund kan skilja mellan succé eller andraplats.

– Du måste vara på absolut nivå varje meter på sträckorna, 100 procent fokus från första metern. Håller du igen och inte kör för fullt eller snurrar är du borta.

Det är sista veckan innan säsongsstarten i hemmatävlingen Aleknixen 27 april, som arrangeras av Älvbygdens MK och Robert Johanssons klubben Göteborgs MF. Bilen står i pappa Leif Johanssons bilverkstad på Hisingen. Leif är både tekniker, coach och kock under rallyturnéerna. För bilen måste vara i topptrim, precis som den fysiken konditionen hos föraren, som kunna höra allt vad kartläsaren säger och hålla fokus på vägen – allt i en krängande bil i en hög fart.

– Jag är förväntansfull och längtar efter att köra max i rallyskogen. Det har pirrat i högerfoten. Jag vill vara ut och få adrenalinkicken, säger Robert Johansson.

Behöver mil bakom ratten

Aleknixen, som Robert Johansson vann 2010, blir som en träningsrunda i tävlingsform inför Svenska rallycupen två veckor senare.

– Jag är rätt rostig. Samarbetet kräver att vi har några bil i kroppen. Farten är en färskvara som jag måste underhålla för att våga köra fort och lita på bilen.

Robert Johanssons otrimmade Volvo-klass är en av de billigare sätten att tävla i rally. Ändå måste måste han och hans team få ihop 100 000-150 000 kronor varje säsong för att komma till start. Sponsorer är nödvändigt och i och med att Robert Johansson är aktiv på Youtube med Rallyvloggen, där han bland annat filmar inifrån bilen under tävlingarna, har han kunnat locka till sig några extra finansiärer. Filmerna har gjort Robert till en minikändis i rallyvärlden.

– Småttingar kommer fram och vill ta en selfie. Det värmer i hjärtat att få vara en förebild för unga killar och tjejer. Men det har tagit bort en del fokus från tävlingarna. Jag får vara försiktig så att det inte skenar i väg. Jag är fortfarande där för att tävla.

Niklas Ohlson

0303–20 68 22

niklas.ohlson@kungalvsposten.se

Robert Johansson

Ålder: 31 år.

Bor: Kungälv, men snart blir det flytt till Stället.

Familj: Flickvän.

Sport: Rally.

Bil: Volvo.

Kartläsare: Kim Pettersson, Trollhättan, som hade erbjudande att får åka med kraftfullare bilar, men valde att fortsätta i team med Robert Johansson.

Meriter: Totalseger Mega rally cup 2014, 2015 och 2017, tvåa 2016 och trea 2018.

Kör: Svenska rallycupen, Volvo otrimmad tvåhjulsdrift.

Svenska rallycupen

Götene rundan Göten 11 maj

LE Torp memorial rally Säffle 8 juni

Kullingstrofén Herrljunga 3 augusti

EMK Kannan, Eskilstuna 31 augusti

Bresontrofén, Uppsala 14 september

Marknadsnatta,  Örebro 26 oktober