Poängduon har hittat hem

Den ene återvänder till moderklubben, den andre till fadershuset. Anton Ysing och Viktor Uhlin är två nya, men inte okända ansikten i IFK Kungälv.

IFK Kungälv har inte varit ute på värvarstråk inför den här säsongen, efter flera turbulenta år med många nya ansikten. Istället finns en känsla av kontinuitet och en stark stomme.

24-årige Viktor Uhlin hämtas från elitserielaget IFK Motala. Som hörs på namnet har han sina rötter på närmare håll.

Valde bort elitserien

– Min far är tränare, det är ingen hemlighet, men jag funderade efter säsongen i Motala på vad jag ville göra. Det stod egentligen mellan en annan elitserieklubb och IFK Kungälv. Det här var mer spännande av olika anledningar. IFK har något bra på gång. Sedan var det lättare med jobbet och annat,. Till slut kändes det här bra, säger Viktor Uhlin, som gjorde 19 elitseriematcher, sex mål och tre assist förra säsongen.

Anton Ysing lämnar förra säsongens succélag Frillesås efter två säsonger. 22-åringen tillhör den kärna spelare som är uppvuxna i IFK Kungälv och Kareby.

För mycket resor

– Främst är det avståndet. Jag har inte möjlighet att flytta till Frillesås och måste kolla på vad som är praktiskt. Det går inte att jobba och åka tio mil till varje träning. Och jag har många kompisar från ungdomslaget kvar i IFK, säger Anton Ysing om varför han kommer hem.

IFK Kungälv har varit bra under försäsongen. Fast träningsmatcher och höstcuper är en sak. I serien är det skarpt läge.

– Vi ska ta åt oss och creddas för försäsongen, men också vara ödmjuka. Försäsongen ger inga poäng. IFK var bra på hösten förra året också, medan vi i Frillesås var instabila. Det gäller att prestera och ta en match i taget. Det finns duktiga spelare och kompetens i laget, det gäller också att vi gör rätt saker och det vi tränat på. Det är hårfint mellan lagen och går inte att lalla på 85-90 procent. Det krävs 100 för att vi sak vara med, menar Anton Ysing,

Lååång försäsong

Den allsvenska premiären spelas borta mot Nässjö på fredag. ”Det är det man tränar för” brukar det heta i idrott i allmänhet och bandyn i synnerhet, som har varit i gång med försäsongen sedan tussilagon slog ut.

IFK:s fokus har varit att använda farten som finns i laget, både med och utan boll.

– Vi har tryckt på bra och kommer bra förberedda. Jag upplever oss som bra tränade, säger Viktor Uhlin.

Efter sista träningen stod han kvar och måttade skott mot målvakten Victor Lindblom. Men någon extra spetsträning innan ismaskinen körde i väg honom, det vill inte Viktor Uhlin kalla det.

– Nej. Det är kul att skjuta på Victor, men inget jag ska lägga på skrythyllan. Men mitt mål är klart att jag vill bidra med poäng, säger han.

Anton Ysing har en rätt så snarlik målsättning.

– Jag vill bidra på så många sätt jag kan, med poäng, fart och glädje till det goa’ gänget i omklädningsrummet. Det är inget svårt gäng att komma in i, säger han.

– De har varit snälla mot mig, säger Viktor Uhlin.

Ingen favoritarena

Uhlin har skrivit på för två år och kommer till Skarpe nord, arenan han spelat på många gånger i ungdomen och som inte brukar till-höra motståndarnas favoritplan. Nu väljer han att gilla läget.

– Kan de som kommer hit tappa två-tre procent för att det är tråkigt att spela här är vi jättenöjda, men inget viktigt eller något jag lägger energi på, säger han.

Niklas Ohlson

0303–20 68 22

niklas.ohlson@kungalvsposten.se

IFK Kungälv

Bandy Allsvenskan herr

Dräkter: Röda tröjor, blå byxor, röda strumpor.

Hemmaplan: Skarpe nord.

Tränare: Andes Uhlin, Anders Liw (assisterande).

Nya spelare: Viktor Uhlin (Motala), Anton Ysing (Frillesås).

Förluster: Kalle Öberg (blir fystränare i IFK), Carl-Oscar Bridholm (Surte).

Premiärmatcher: Nässjö (borta 9 november), Lidköpings AIK (hemma 14 november)