Över 500 lag till handbollsfesten

Tjejlaget tränar och laddar. Föräldrarna planerar för grill och värdskap. Damlaget lägger golvet i Ale arena.

Hela Kungälvs HK är på gång inför helgens Bohus cup.

I Idrottshallen tränar F04:laget, den kanske största kullen handbollsspelare i Kungälvs HK. Över 30 tjejer håller i gång på plan och F04 ställer upp med tre lag i Bohus cup. Emma Hedén, Tilda Börjesson och Megan Magnusson förbereder sig för helgen.

– Vi spelar mycket matcher och cuper innan, så att vi vänjer oss vid lagen vi ska spela i. Vi har roligt med varandra. Vi är bra på att samarbeta. Det roligaste med cuper är vara med varandra, säger Emma Hedén.

– Vi har spelat två cuper för att ladda. Vi tränar tre gånger i veckan, som vanligt, men i måndags var det en halvtimma extra. Vi peppar varandra, säger Tilda Börjesson.

– Man försöker göra så att alla är med. Det var roligt att vara i Danmark, spela borta och få sova över, säger Megan Magnusson.

Bohus cup körs för 40:e gången och är Sveriges näst största inomhuscup i handboll. Lag kommer från hela Sverige, men också från Norge och Danmark.

– Vi möter lag vi spelat emot innan, vi har spelat mot norska och svenska lag som är kul att möta igen, tycker Emma Hedén.

Har ni kontakt de andra lagen i cupen?

– Man sitter bredvid andra lag, de frågar vad det står i matcherna – och så börjar man prata med varandra. Och här hemma kommer fler och tittar, säger Tilda Börjesson.

Rutinerade ungdomar

Tilda, Megan och Emma har varit med länge i laget.

– Det är jättemånga tjejer som spelat i sju år, många stannar kvar i laget. Vi är nästan 40 spelare och de flesta ska vara med i cupen, säger Susanne Planath, ledare för F04-laget.

Bohus cup engagerar 1 000 funktionärer och många föräldrar får rycka in. Ylva Dalerstedt är lagförälder för F04 och vet vad hon ska göra under helgen.

– Det finns otroligt mycket jobb som görs av klubben och vissa av lagen, all logistik ska planeras, det ska finnas mat. Jag har hand om två idrottshallar, Kärrahallen och Lillekärshallen. På plan pågår det matcher från fredag kväll till söndag kväll. Då bemannar vi sekretariatet och grillen. Som hallansvarig håller man ihop och ser till att allt flyter. Det är sällan vi har samma uppdrag varje år, vissa saker är tyngre än andra och det ska vara rättvist. På förläggningarna, som i Mimers hus, är det ett oerhört stort tryck med folk. Det är en tuff helg både för barn, tränare och föräldrar, men det är en punktinsats, säger Ylva Dalerstedt.

– Jag tycker att det är kul så länge min dotter tycker det är roligt att jag är med.

Ylva Dalerstedt har sett tjejerna i laget växa till sig.

– Har sett dem från att de var små, när de inte ville släppa mamma eller pappa, tills de vågar åka i väg själva på cuper, berättar hon.

Vad betyder Bohus cup för Kungälvs HK?

– Det är klubbens största inkomstkälla. Och det är jättekul att spela en sådan stor turnering hemma. Vi föräldrar lär känna varandra och går man ur huse för att hjälpa till. Det är en väldigt bra stämning i laget och klubben, det är på barnens villkor och alla får en chans att utveckla sig efter sin förmåga. Det tar olika tid för olika spelare, men det finns rum för alla. Ett gott ledarskap. Det är ingen som skriker, tycker Ylva Dalerstedt, som har sett mindre bra förebilder på läktarna när KHK möter andra lag.

– Det finns avarter i publiken, andra föräldrar som skriker och är otrevliga mot domaren, förnedrar andra laget och hejar på ett otrevligt sätt. Men herregud, våra barn är tolv år gamla. Det är inte blodigt allvar, menar hon.

Specialuppdrag i Ale

522 lag är anmälda till Bohus cup i år och det är nytt rekord. Samtliga idrottshallar är upptagna och cupen har spridit sig till Ale, Hisingen och Serneke arena i Göteborg. Kungälvs HK:s damlag lägger golvet till sju handbollsplaner i bandytemplet Ale arena.

– Vi var här från klockan fyra till nio i tisdags och ska vara här lika länge idag, säger Annie Lindfors Ljuhs, när hon gör andra arbetspasset under onsdagseftermiddagen.

Nyblivna allsvenska herrlaget får i sin tur äran att plocka bort golvet efter cupens slut.

Niklas Ohlson

0303–20 68 22