Nytt rekord för Kungälvsrundan

Regnet höll inte cyklisterna borta från söndagens Kungsrundan. Istället blev det nytt rekord för motionsloppet. Flera Kungälvscyklister stod på prispallen i långdistansen.

Av 580 anmälda cyklister startade 523, och det är nytt rekord för loppet.

– Vi har aldrig varit över 500 starter. Loppet är väderberoende. Vid ösregn stannar många hemma., säger Johan Astgård, en av arrangerande klubben, Team Kungälvs, runt 40 funktionärer.

Bergspriset till Balderud

Start och målområde var i Rollsbo där de första cyklisterna, långrundan på 106 kilometer, släpptes iväg klockan 9. Därefter startade resterande tre distanser: 60, 30 och 12 kilometer.

De fyra distanserna passade alla typer av cyklister, från elitåkare till barnfamiljer och gick i varierande terräng; ut med Norde- och Göta älv, genom skogs- och jordbrukslandskap i Svartedalen och längs strandlinjen vid Hakefjorden.

Loppet avslutades med att mat och dryck, och alla som fullföljde loppen fick medalj.

Anders ”Höna” Johanson, från Grästorp och tävlar för Serneke Allebike Racing Team, vann långdistansen på tiden 2,40,37.

– Det kändes bra. Jag satsade på att vinna, säger Anders ”Höna” Johansson efter målgång. Kungälvsbon Jimmy Balderud, som var i samma klunga som Johansson, kom in sekunderna efter på tiden 2,40,40. Han vann bergspriset för andra året i rad, vilket betyder att han var först halvvägs i långrundan vid den beryktade Brunåsbacken.

Tufft lopp

Elitmotionären Peter Jörnebrant, Team Kungälv, som åkte loppet för sjätte gången på tiden 2,43,56, tyckte loppet var tufft i år.

– Det var ganska oroligt för bromsarna tog inte som de skulle och glasögonen blev blöta av regnet och skvättet från den våta vägbanan. Jag var på helspänd. Det här är ett bra och säkert motionslopp. Flaggpersonalen och föråkarna hade sopat vägen från andra trafikanter, säger Peter Jörnebrant.

Väldigt välarrangerat

Hemmacyklisten Mirella Carlsson med tiden 3,05,14 i långrundan, var mycket nöjd med sin prestation.

– Jag var kvar i klungan hela tiden. Det var väldigt blött och ryckigt, man visste inte om man vågade bromsa eller inte. Men det var väldigt välarrangera, säger Mirella Carlsson som körde loppet för andra gången. 

Och arrangörerna var också nöjda.

– Det har varit ett jättebra lopp. Är cyklisterna nöjda så är även vi nöjda säger Anders Bäfver i Team Kungälv.

Charlotte Gad

Relaterade artiklar
Fler artiklar