Ny säsong – ny utmaning för KS bandy

I mörkret vid Kringeldammen slipar KS bandy det sista inför helgens premiär i elitserien i bandy. Men det är inte fysträning, utan teori i konsten att försvara sig.

Nu skulle de unga ta vid. Och som de gjorde det. Konstellationen Kareby Surte bandy skrev ny klubbhistoria med att nästan gå rent genom serien och tjejerna gav sig inte förrän de hade kvalat upp sig till elitserien.

Nu är känslan den samma, men på en högre nivå. KS bandy är oprövade.

Stor skillnad

– Det är jätteskillnad på lagen. Vi hade flera landslagsspelare med då. Nu får vi ta och visa att vi har erfarenhet sedan tidigare. Och de yngre är riktigt duktiga, säger Erica Johnsson, som fanns med i truppen under Karebys storhetstid.

– Den här säsongen har vi lärt känna varandra bättre. Vi har bondat bättre i de olika åldrarna, tycker Lilly Roos, F17-landslagstjej som är en av kuggarna för att hålla ihop defensiven.

– Vi har ett mål att sträva efter. Raymond har jobbat bra med vår spelstart, säger Vilma Ahrnberg, som också har provat på elitseriespel.

Raymond Johnsson är den nygamle tränaren som tog sig an laget i elfte timmen inför säsongen och hamnade mitt i hetluften inför World cup. Han vet vad som ska nötas både i teorin och på isen.

– Defensiven. Att få lagdelarna att hänga samman i defensiven. Målet är att hänga kvar, säger Raymond Johnsson.

På lördag väntar Sandviken borta i premiären, enligt schemat utomhus på klassiska Jernvallen.

– Vi är taggade. Det blir roligt att spela ute. Det är mer äkta, säger Lilly Roos.

SAIK har också gjort en omstart. Lagen möttes i World cup och där blev det KS-förlust 1–4, men det var spelmässigt rätt jämnt. Sandvikenspelaren Ellen Nilsson, tidigare KS bandy, var en som blev imponerad över motståndet och berömde sina forna lagkamrater.

Inget lag går säkert

– Kapaciteten finns att ta poäng, det gäller att få det att stämma tillsammans. Om allt stämmer till 100 procent är det inget lag som går säkert. Då blir vi en lagmaskin. Men det är en jättebit kvar och vi når nog, säger Raymond Johnsson och fortsätter:

– Jag ska försöka få ut det jag har i mitt huvud till planen. Det behövs en strategi. Alla elitlagen har det, de vet hur de ska styra och stoppa. Det smäller direkt.

I stort sett alla i KS bandy har en bakgrund i Surte/ Karebys ungdomslag. De är vana att vinna matcher, det har inte varit så mycket motgångar under resan upp till seniornivån.

– Det har varit nyttigt att ta förluster, som i World cup och i SM-finalen (F17) förra året. Vi har varit vana att vinna hela tiden. Det blir en utmaning, det är bara att hänga i, säger Lilly Roos.

Spelarna är beredda på att det blir tufft och troligen ingen segermarsch mot Studenternas.

– Vi slutar aldrig kämpa. Det har varit vårt mål under matcherna, menar Vilma Ahrnberg.

– Det är kul att få den här utmaningen. Alla får hjälpas åt och peppa varandra. Poäng kommer vi att ta, fast vi är medvetna om att det blir mycket tuffare, säger Erica Johnsson.

Lilly Roos sätter ord på det:

– De flesta lagen tror att de ska vinna över oss. Vi ska visa att de har fel.

Niklas Ohlson

0303–20 68 22

niklas.ohlson@kungalvsposten.se

KS bandy

Bandy elitserien dam

Dräkter: Blå tröjor, blå byxor, med gula och röda inslag.

Hemmaplan: Skarpe nord och Ale arena,

Tränare: Raymond Johnsson.

Nya spelare Ronja Sandros (AIK), Ellen Ahrnberg (dubbellicens Mölndal).

Förluster: Emma Kronberg (tränare F17), Ellen Nilsson (Sandviken), Sabina Unger (slutar).

Premiärmatcher: Sandviken (borta 9 november), Villa (hemma Ale arena 16 november).