Brottaren Nathalie Fridell kom femma i SM i år. "Jag blev lite besviken, jag hade ju självklart satsat på pallplats", säger hon. Målet nu är topplacering i SM nästa år – och en plats i landslaget så hon kan tävla i EM och VM.

Nathalie vill bli bäst i brottning

Nathalie Fridell från Kode är en av Sveriges bästa brottare. I somras blev hon femma på SM och nu har hon fått åka på landslagsläger för första gången.

– Jag är ju inte med i landslaget än men jag tror att förbundet vill kolla lite vad jag går för, säger hon.

Tre tjejer från varje viktklass, både seniorer och juniorer har i helgen tränat tillsammans i Klippan nere i Skåne. Med var bland annat Jenny Fransson som tog OS brons 2016. På lägret har de bland annat tränat match- och situationsträning.

– Jag måste verkligen visa framfötterna nu. Korta målet är SM nästa år men det stora målet är en landslagsplats och att delta i större mästerskap som EM och VM, säger Nathalie Fridell.

Hon började i brottning relativt sent som nittonåring. När hon var yngre var hon en aktiv idrottare i både fotboll och handboll men flyttade till internatskola i gymnasiet och pausade då all idrottsverksamhet. När hon efter tre år flyttade hem igen ville hon återuppta träningen.

– Jag stod i valet och kvalet om jag skulle satsa på handbollen igen, men de låg ju tre år före mig och det var ju inte så kul. Jag ville börja i någon individuell sport och hittade Stenungsunds brottarklubb. Jag blev fast efter en träning, säger Nathalie Fridell.

Nu tränar och tävlar hon för Vänersborgs brottarklubb men hon hoppar runt på flera andra klubbar i regionen där det finns sparring. Oftast blir det fyra pass brottning i veckan och däremellan flera pass på gymmet.

– Det är en rolig träningsform där man verkligen tränar hela kroppen. Jag får verkligen utlopp för mina sportsliga behov. Jag är driven och kör verkligen hundra procent, säger Nathalie Fridell.

Trots att hon började med brottning sent och redan är 26 år fyllda, som i vissa sporter kan vara nära pensionsåldern, är det inget som hindrar Nathalie Fridell i målbildningen.

– De flesta brottare är i sin bästa form när de är runt 30 år, men det är ju självklart individuellt. Jag tror i alla fall att jag kommer lyckas, det är självklart, säger hon.

Och ser man till meriterna är Nathalie Fridell en god bit på väg att uppnå sitt mål. Hon kom femma på SM, viktklass 75 kilo, tidigare i år och förra året kom hon bland annat på andraplats i ÖIS Grand Prix.

– Jag är så jäkla envis. Har jag ett mål så satsar jag hundra procent, säger Nathalie Fridell.

Frida Ekborgredaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar