Meraf Bahta. Foto: Anton Wiklund

Meraf Bahta jagar bättre tider

Meraf Bahtas VM-lopp på 1 500 meter gick inte riktigt som hon tänkt sig. Hon kände att hon hade en medalj i kroppen, istället slutade hon på en nionde plats efter att ha blivit blockerad och instängd i klungan. Nu blickar hon framåt och vill avsluta säsongen med att komma under drömgränsen på fyra minuter.

Det har blivit både EM-, VM- och OS-final för Kungälvslöparen Meraf Bahta. Inför de stora internationella tävlingarna tränar Meraf Bahta numer i Göteborg. Flytten till Göteborg från Kode har inneburit en ny gemenskap och en ny miljö med fler atleter att träna och utvecklas med.

– Man blir så glad när man springer och vi pushar varandra mot bättre tider och samarbetar för att hela tiden bli bättre. Vi är tighta bland tjejerna i 800 meter nu och det är roligt, säger Meraf Bahta.

Lägger VM bakom sig

Efter VM-finalen på 1 500 meter den sjunde augusti där hon hamnade på nionde plats efter att ha blivit trängd av amerikanskan Jennifer Simpson har hon tittat på loppet över hundra gånger. Besvikelsen och ilskan finns kvar, men nu är hon tvungen att lägga VM bakom sig och ladda om inför nästa tävling.

– Det har varit fullt fram, jag har inte haft något ledigt sedan VM. säger Meraf Bahta.

Hon har jobbat mycket med landslagets mentala coach för att förbereda sig. Att vara i form i sinnet är lika viktigt som att vara i form i kroppen och ännu är det många lopp kvar för säsongen. Närmast gäller Diamond League i Birmingham den 20:e augusti. Då springer hon 1 500 meter, därefter SM i Helsingborg på 800- och 1 500 meter och sedan Finnkampen i september.

– Hennes formtopp var lite sen på grund av att hon inte tränade så mycket i juli, men vi räknar med att hon är i toppen nu i slutet av augusti, säger Merafs pappa och tränare Ulf Björklund.

Satsar mot drömgräns

Ännu är det för tidigt att snacka taktik inför Birmingham. Men ett stort mål är redan satt. Under 1 500 meter i Diamond League i Birmingham satsar Meraf på att slå sitt svenska rekord och komma ner under den magiska gränsen på fyra minuter.

– Kroppen kommer nu en vecka innan tävlingen. Jag har snabbheten känner jag. det finns mycket kvar att ge, säger Meraf Bahta.

– Meraf springer de sista 800 meterna av sina lopp under den svenska rekordtiden. Hon kommer komma under fyra minuter, säger Ulf Björklund.

Kungligt uppmärksammad

Under Merafs karriär har hon slagit flera svenska rekord och bland annat tagit hem ett EM-guld på 5 000 meter. Men nu uppmärksammas hon utanför friidrottsvärlden. Mitt under uppladdningen till Diamond League fick Meraf ett brev från Kungliga slottet i Stockholm där hon blev inbjuden till middag med kungafamiljen. Middagen sker passande nog några dagar innan Lidingöloppet i september. När Meraf fick brevet blev hon överlycklig. Hon är ett stort fan av kungahuset.

– Är det sant tänkte jag, helt otroligt, säger hon.

Vad väljer du helst, springa Lidingöloppet eller att få träffa Kungen?

– Då är det Kungen, säger Meraf och skrattar.

Ingen revansch

Den sista planerade tävlingen för säsongen är i slutet av september där hon springer en engelsk mil i New York. Där får hon möta samma Simpson som trängde henne i VM. Men Meraf Bahta ser det inte som en chans till att ta revansch, det har hon lagt bakom sig.

– Det är helt annat när man är på en tävling, då vill man bara springa snabbt.

Anton Wiklund

Relaterade artiklar
Fler artiklar