Meraf Bahta, Hälle IF, vinner 1 500 meter vid SM i Helsingborg. Hanna Hermansson, Turebergs FK var tvåa. Foto: Hasse Sjögren / Deca text och bild

Meraf Bahta dubbel mästare

Meraf Bahta går in i spurten av säsongen.

Det blev ett väntat och ett oväntat guld vid friidrotts-SM i Helsingborg.

Den här veckan inleddes med SM, på fredag är det final i Diamond league och till helgen är det klassiska Finkampen. Kode-löparen Meraf Bahta från Hälle IF, satte nivån på bästa sätt med två SM guld.

På 1 500 meter var hon storfavorit, men fick kämpa för sitt guld. Hanna Hermansson från Tureberg gav henne en match in till slutet och segermarginalen stannande vid 33 hundradelar.

Inför söndagens lopp på 800 meter var förhandstipsen de omvända. Hanna Hermansson är Sverigetvåa efter skadade Ytterby-tjejen Lovisa Lindh, som missade både VM och SM. Meraf Bahta var utmanaren. I sista kurvan sprang Meraf Bahta om Hermansson på utsidan och inne på upploppet knäckte hon motståndet. I mål var Meraf Bahta 81 hundradelar före Hanna Hermansson.

– Det kändes väldigt bra. Det är kul att springa 800 meter, det var länge sedan, säger Meraf Bahta till SVT-sporten.

Meraf visade både snabbhet och mångsidighet. Hon ser sig i första hand som en långdistanslöpare men hoppas kunna visa upp ännu mer bredd.

– Jag vill springa mellan 800 meter upp till 10 kilometer. Jag missade många tävlingar i somras när jag var sjuk. Men i framtiden ska jag springa upp till tio kilometer. Det är bra att ta med sig snabbheten till de tävlingarna.

Under SM slutade Kungälvs-sonen Jonathan Carbe, Örgryte iS, fyra på 400 meter häck. Sprintern Patrik Andersson från Komarken, tävlar för Ullevi, gick till semifinal på 100 meter, där han slutade femma i sitt heat.

Lovisa Lindh. Ullevi, fick en liten tröst i samband med SM-tävlingarna. Hon tog emot utmärkelsen “Stora Grabbar” – som numera heter ”Stora Tjejer” på den kvinnliga sidan.

Niklas Ohlson

Relaterade artiklar
Fler artiklar