Martin tog VM- guld i Holland

Martin Björk är Kungälvs nya världsmästare. I slutet av juni tog han VM- guld i rullstolsinnebandy.

– Det ska mycket till att knäcka oss, säger han.

Lindh, Stenson och Brandin i all ära – Kungälv har ett ny toppidrottare att lägga på minnet.

– Det är en ung sport internationellt, men innebandykulturen är väldigt stor i Sverige. Vi förlorade en match mot Tjeckien, annars har vi vart obesegrade sedan 2009, säger Martin Björk.

I 20 år har han spelat rullstolsinnebandy varav tio som landslagsspelare. Sporten har funnits i Sverige i 30 år och är relativt ny nationellt och internationellt. Men Martin Björk hoppas att den ska få större uppmärksamhet och stöd nu, inte minst efter VM-guldet.

– Vi ligger just nu mellan två förbund; handikappförbundet och innebandyförbundet. För att utvecklas måste vi gå vidare för att få hjälp av innebandyförbundet, säger Martin Björk.

Trots avsaknad av sponsorer, större bidrag och stöd av förbundet, lyckades alltså landslaget knipa guldet i Holland. Turneringen var kort och ett lag fick dra sig ur i sista sekund vilket innebar att varje match blev 20 minuter lång. Första matchen förlorade de alltså mot Tjeckien, men tog sig vidare till semifinal där de mötte topplaget Holland.

– De är skickliga och tuffa motståndare. De hanterar bollen med en hand istället för två som vi gör och fintar mycket. De ledde med 2-0 när det var fem minuter kvar. Men vi vände och det avgjordes på straffar, säger Martin Björk.

I finalen fick de möta Tjeckien, igen, men den här gången bjöd de på en riktig uppvisning. Finalen slutade 9-1 till Sverige.

– Vi är åkstarka, vi kan åka fort och länge. Det ska mycket till att knäcka oss fysiskt, säger Martin Björk.

Flera medlemmar i landslaget håller på med andra sporter på hög nivå. Martin Björk höll själv på med friidrott fram till 20- års åldern. Där tog han flera SM- medaljer och har deltagit i junior-EM. Trots sin skada har han aldrig låtit det hindra honom. Skadan är ett medfött handikapp som heter ryggmärgsbråck, som varierar i fysisk omfattning från person till person. För Martin Björk innebär det att han är förlamad i fötterna, men kan ändå röra dem.

– Jag är glad för jag har ändå full bålstabilitet, säger han.

När han inte är ute och reser med landslaget på stora tävlingar tränar han med klubben Grif(Göteborgs rullstolsidrottsförening) Invalidos i Göteborg två gånger i veckan. Två gånger i veckan brukar han även träna på Friskis & Svettis i Rollsbo.

– Det är en hel del tid man lägger ner på träning. Jag har ett starkt stöd hemifrån och det är jag oerhört tacksam för, annars hade det inte gått, säger Martin Björk.

Martin Björk

Ålder: 33 år

Bor: Munkegärde

Familj: Fru och dottern Linnea 6 år

Aktuell: Nyss hemkommen från Holland där han vann VM-guld i rullstolsinnebandy tillsammans med svenska landslaget.

FAKTA

Rullstolsinnebandy

Relaterade artiklar
Fler artiklar