Lövgren minns ”Bengan” Johansson – ”En oerhörd människokännare”

Sveriges tidigare förbundskaptenen i handboll Bengt ”Bengan” Johansson har avlidit. Kungälvsbon och förre landslagsspelaren Stefan Lövgren minns med värme en stor människokännare.

ANNONS
|

Bengt ”Bengan” Johanssons tid som förbundskapten mellan åren 1988–2004 är en unik epok inom svensk handboll. Han ledde Sverige till två VM-guld, fyra EM-guld, två OS-silver och flera mästerskapsmedaljer. ”Bengan boys” och ”gurkburk” blev begrepp som är evigt förknippade med den eran. Stefan Lövgren, idag vd för Svenska Handbollslandslaget AB, var med på stora delar av den framgångssagan.

– Klart att det är tungt och overkligt med beskedet att han inte finns med oss längre, blandat med fina och härliga minnen, säger Stefan Lövgren.

Hur var Bengan Johansson ledare?

– Enligt min uppfattning kom han med en ny typ av ledarskap där han öppet inkluderade spelarna i spel, lösningar och taktik. Spelarna fick ta ett stort ansvar. Han var en oerhörd människokännare, mycket närvarande som pratade individuellt med spelarna. Det var viktigt, varje individ måste må bra om laget ska prestera. Han såg individen utanför handbollen. Det är den värmen jag tänker på idag.

ANNONS

Bengan Johansson var den som plockade med Stefan Lövgren i landslaget första gången och minnet av det samtalet värmer än idag. Lövgren var också Johanssons lagkapten i ”Bengan boys”, med ett VM-guld och fyra EM-guld som toppar på en lysande karriär.

– Det känns fel att rangordna det, med det är härliga minnen som värmer och finns kvar idag.

Bengt Johansson led av sedan några av Parkinsons sjukdom, fast handbollslandslaget följde han in i det sista.

– Vi hade äran att få med honom och flertalet av Bengan boys vid EM 2020. Så här efter pandemin känns det oerhört fint att de fick tas emot och hyllas på det sättet i Scandinavium. Sedan hade han alltid åsikter om hur Sverige skulle spela. Det intresset tappade han aldrig.

Bengt Johansson blev 79 år.

ANNONS