Kungälv hockey väntar på första poängen i Alltvåan.
Kungälv hockey väntar på första poängen i Alltvåan. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Kungälv hockey nära rubba serietvåan Borås

Till slut blev den av, matchen mellan jumbon Kungälv hockey och hårdsatsande Borås. Skillnaden i mål var inte så stor som befarat.

ANNONS
|

Borås är förhandsfavoriten i alltvåan med en hel del ryskt inslag i truppen. Lokalt präglade Kungälv väntar på sina första poäng. Så löd förutsättningarna inför KIK:s comeback på matchisen, efter en dryg veckas uppehåll med covidsmitta i laget.

Och Kungälv fick en smakstart. Redan efter en minut ringde det bakom Konstantin Barulin i Borås-kassen. Efter en tekning i egen zon snappade Oliver Gabay upp pucken och hittade Gustav Martinson, som satte 1–0 till KIK. Sedan handlade det mesta om Borås. Serietvåan drog i väg nästa dubbelt så många skott mot mål jämfört med Kungälv, 51 mot 27. Två av dem gick i mål, resten räddade Hannes Ratkovic Berntsson. För KIK blev det inga fler fullträffar.

ANNONS

En utmaning att möta Borås

– Det var framför allt en bra utmaning. Borås är ett förhandstippat favoritlag och vi vet vad vi kan förvänta oss när vi går ut. Samtidigt är det tufft med en förlust. Vi gör vårt bästa i varje match och det är klart att vi alltid siktar på att vinna, säger Hannes Ratkovic Berntsson.

Han fortsätter:

– Det är bra motstånd i varje match med väldigt många duktiga lag. Och vi är det yngsta laget, med flest orutinerade spelare. Fast man får inte vika ner sig för det, utan tugga på, ta alla utmaningar och gå för tre poäng varje match. Vi gör också vår bästa match i alltvåan mot Borås, defensivt sätt. Vi kämpar för varandra, spelar ett smart spel där vi effektivt använder sargerna med mycket chippar. Ibland sätter Borås fast oss ordentligt i vår zon, men vi gör det bra och håller oss till spelidén vi har kommit överens om.

Han gjorde en bra match mot Borås. Även det var alla överens om.

– Det kändes bra för min del. Jag kom in i matchen ganska bra, fick mycket skott. Det var bara andra matchen för mig efter skadan. Jag var inte säker på att jag skulle kunna spela mer i år, det känns kul bara att få möjligheten att spela. Jag har lite problem med fingret fortfarande och några läkarbesök kvar innan allt är klart. Men det är inget som kan stoppa mig från att spela och träna, menar Hannes Ratkovic Berntsson.

Hannes Ratkovic Berntsson, målvakt i Kungälv hockey.
Hannes Ratkovic Berntsson, målvakt i Kungälv hockey. Bild: Niklas Ohlson

Han bröt fingret tidigt i höstas. Olyckan skedde på uppvärmningen inför en match i andra omgången och först trodde läkarna att det inte var så allvarligt. När sedan Hannes fick fingret röntgat visade det sig vara värre än först befarat.

– Jag var illa tilltyglad och tvingades till operation. Nu har jag ett stift i fingret. Det har blivit mycket rehab. Hösten har varit ganska tuff, det här var min första stora skada som hållit mig borta från hockeyn. Det var tufft mentalt. Vi hade fått en bra start, både för mig individuellt och för laget. Då var det segt att inte kunna spela.

Lyckade inhopp i målet

Till råga på allt blev målvaktskollegan Tobias Falkenstedt skadad två veckor efteråt och blev borta till alltvåan startade i januari. Det satte fart på de sportansvariga kring laget som fick dra i de kontakter som fanns, med riktigt gott resultat. KIK-fostrade Mathias Israelsson, med erfarenhet från högre upp i seriesystemet, och Frölundas J20-målvakt Lucas Selind kallades in.

– Stort cred till Hasse (Sjöström, senioransvarig) och de andra inblandade. Israelsson gjorde det riktigt bra. Och Selind var framför allt mycket bra när vi vann mot Vänersborg och blev klara för alltvåan.

Kungälv har chans till en snabb revansch mot Borås. Lagen möts fredag 4 februari i Borås.

Ishockey

Alltvåan syd herr

Kungälvs IK – Borås HC 1–2 (1–1, 0–1, 0–0)

Mål: Gustav Martinson.

Bra: Hannes Ratkovic Berntsson i målet.

Publik: 194.

ANNONS