Karateklubben kämpar för att hitta ett hem

Kungälv Kyokushin karate har länge letat efter ett permanent hem. Klubben har i dagsläget en lokal i Klocktornet, ett hus som kommer rivas inom en snar framtid när området Liljedal ska utvecklas. Då står klubben utan lokal och nu vill de ha hjälp från kommunen att hitta sin plats.

– Vi vill inte ha något gratis. Men vi vill ha hjälp från kommunen att hitta en ledig yta som vi kan hyra eller köpa, säger Sensei Mikael Andersson som startade klubben 2010.

För några år sedan fick klubben hjälp från kommunen med att hitta en lokal. Men precis innan penna sattes till papper avbröts det hela på grund av omvärldsfaktorer. Då tog karateklubben ett rivningskontrakt som en tillfällig lösning för att husera sina 500 medlemmar, varav 400 är barn, och kunna fortsätta sin verksamhet. Snart kommer den tillfälliga lösningen försvinna.

Tar tid

Fastighetsägaren kommer snart börja riva huset inför ombyggnationen av Liljedal. Karateklubben har 9 månaders uppsägningstid och Mikael Andersson tror att klubben kan varslas under nästa år och få flytta året därpå. Tidspressen är ett problem för klubben.

– Det kan verka som lång tid, men det tar lång tid att organisera en flytt så det brinner faktiskt i knutarna. Att hamna i ännu en tillfällig lokal är inte ett alternativ för oss, säger han.

– Det är en fantastisk klubb som tyvärr hamnat på en bräcklig grund på grund av problemet att hitta en lokal, säger Gunnar Lindblom som tränar och arbetar ideellt i klubben.

Pågående process

Kommunen säger att arbetet med att hitta en plats för karateklubben är något som ständigt pågår.

– Vi försöker vara kreativa, men problemet är att vi inte har några tomma lokaler på lager. Många föreningar behöver plats och lediga lokaler hyrs ut direkt. Vi gör vad vi kan för karateklubben och alla andra klubbar i Kungälv, säger fritidschef Håkan Karlsson.

Viktig verksamhet

Förutom att träna karate finns en restaurang i klubblokalen där barnen kan äta och göra sina läxor. Dessutom har klubben en karatebuss som hämtar barnen i skolan.

– Det är en viktig verksamhet som gör mycket i kommunen, självklart värnar vi om att de ska finnas kvar. Vi utgår från att vi kommer hitta en lokal. säger Cecilia Örtendahl, programansvarig på Kungälvs kommun.

Ett rop på hjälp

Klubben har stora framtidsplaner och slår inte av på takten trots osäkerheten kring lokalen. Just nu bygger de ett nytt behandlingsrum och den slutgiltiga drömmen är att bygga ett Budo-hus någonstans i kommunen. En dröm som snabbt börjar bli ett riktigt alternativ, om de hittar mark att bygga på.

– Vi hinner inte fortsätta jaga, för vi har så mycket att göra med verksamheten. Det är ett litet skrik på hjälp till vem som helst som har en plats att erbjuda oss, säger Mikael Andersson.

Klubben har funnits i staden i sju år men om de inte hittar en ny klubblokal kan de tvingas flytta sin verksamhet bort från Kungälv.

– Det vill vi inte. Våra medlemmar finns här i kommunen och här vill vi stanna, säger Mikael Andersson.

Anton Wiklund

Relaterade artiklar
Fler artiklar