15-årige Linus Almtén från Olseröd i Kungälv är en av Europas bästa trialförare i sin åldersklass. Han ligger etta i EM i trial för ungdomar inför sista tävlingsomgången som avgörs i helgen i italienska Lazzate. Arkivfoto: Charlotte Gad.

Kan ta EM- guld

Nu avgörs det om Linus Almtén tar hem guldet i trial-EM. I helgen kör han den sista deltävlingen i Italien.

– Det är lite nervöst. Jag måste prestera bra eftersom tvåan bara ligger två poäng efter, säger Linus Almtén.

Femtonåringen har under våren och sommaren visat prov på oerhörd skicklighet när han tävlat i trial under tre av fyra deltävlingar i ungdoms- EM. Tävlingsformen går ut på att behärska motorcykeln till fullo och ta sig igenom en bana med hinder utan att ta stöd med fötterna. I helgens avgörande tävling är det två varv runt en bana med 14 sektioner(hinder) som gäller och att ta sig igenom med så få prickar som möjligt.

Värmen- ett problem

– Jag ska göra mitt bästa. Jag har rätt stor chans att ta hem det eftersom jag leder nu. Men det är ju väldigt jämt, säger Linus Almtén.

Han verkar rätt cool. Inte alls så nervös som han utger sig för att vara. Men det finns en sak han oroar sig lite extra över. Värmen.

– Värmen kommer bli jobbig. Det ska bli runt 40 grader i solen och vi har skydd, hjälm och stövlar på oss. Annars är väl det värsta som kan hända att jag ramlar och skadar mig eller att motorcykeln går sönder, säger Linus Almtén.

Stort att vinna

För en vecka sedan bilade han tillsammans med sin pappa ner mot Italienska Lazzate, nära Comosjön. I måndags kom de fram och har sedan dess förberett utrustningen och vilat upp sig. Sedan Kungälvs-Posten skrev en artikel om Linus Almtén i slutet av juni har han tränat en del inför det stora målet – att vinna.

– Jag har tränat på vardagar och helger. Nu samlas ju i stort sett de bästa ungdomsförarna i Europa. Det hade varit stort att ta hem hela serien. Då får jag belöning för all träning jag lagt ner. Det hade varit riktigt coolt, säger Linus Almtén.

Frida Ekborg

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar