KAIK-ordföranden höjer ribban – SM-guldet i hamn

Har Kongahälla AIK:s ordförande Fredrik Dymén lagt upp ribban för föreningens ambitioner? I helgen tog han i varje fall SM-guld i stavhopp för veteraner och silver i höjdhopp.

ANNONS
|

Fredrik Dymén har skött ordförandeskapet i Kongahälla AIK i drygt ett år. En av drivkrafterna till engagemanget var att arbeta för friidrottens intressen i Kungälvs framtida arenabyggen, eftersom friidrotten i KAIK idag saknar ändamålsenliga lokaler för vintersäsongen.

Fredrik Dymén är samtidigt en av KAIK:s tränare i stavhopp för ungdomar födda 2011. Han var själv elitsatsande stavhoppare i ungdomen. Det blev tre USM-guld och två skol-SM-guld, samt ett personligt rekord på 4,70 meter. När Fredrik Dymén var 19 år 1995 slutade han med friidrott. Trodde han då. Det visade sig bara var en paus på drygt två decennier.

– Friidrotten höll jag mig på behörigt avstånd ifrån fram till 2019 . Har man tillbringat sex dagar i veckan i Friidrottens Hus i tonåren blir suget, längtan och melankolin lätt för stor om man söker sig tillbaka till tartanbanorna. Och friidrott var jag ju, vid 43 års ålder naturligtvis alldeles för gammal för, berättar Fredrik Dymén.

ANNONS

Armand Duplantis-effekten nådde hans äldste son och sedan även till Fredrik Dymén själv, som återupptog upp hoppkarriären som veteran.

– Sedan dess har det blivit två veteran-SM-guld och ett -silver i grenen och veteranperset har i omgångar höjts till 4,40 meter, vilket ger en femte plats i Sverige genom tiderna för herrar över 45. Kjell Isaksson är ett av namnen högre upp på den listan. Han hoppade 4,65 meter vid samma ålder...

Senaste guldet kom i klassen M45 vid inomhus-VSM i Västerås nyligen.

– Eftersom resan var 80 mil tur och retur kändes det onödigt att nöja sig med bara en handfull stavhopp. Jag passade därför på att också hoppa höjd, där det blev ett högst oväntat silver på 1,67 meter.

Kongahälla AIK:s evighetsmaskin Anders Soovik fanns såklart på plats vid samma SM-tävlingar. Han tog överraskande silver på 800 meter efter en raketspurt och brons på 1 500 meter, samt en fjärdeplats på 3 000 meter.

ANNONS