Julia – 16 år och i racingcirkusen

Storebror Anton har slutat köra. Julia Eliasson från Kareby har parkerat sin Renault clio och tagit över hans Volvo för att tävla i SSK-serien.

Premiärturen i Vårracet på Mantorp är just avklarad.

Hon började tävla i Renault junior cup som tolvåring och flög fram i över 100 kilometer i timmen. Nu har hon tagit sig upp en nivå i en bil med större muskler.

– Jag tycker att det gick bra, det är en ny klass och ny bil. Det är en viss skillnad med större fordon. Annorlunda, tycker Julia Eliasson, som körde in som åtta och sexa av tolv startande i Vårracet på Mantorp, som utgjorde årets två första deltävlingar.

I SSK-serien kan man tävla frå 16 års ålder. Julia Eliasson fyller det i sommar och har smygstartat som yngste tävlande i klassen.

– Vissa har kört i flera år och är på en helt annan nivå. I år gäller det mest att lära känna bilen, få mer kontroll och veta mer hur det går till. På ett sätt är det ett träningsår för att få in rätt inställning och lära känna mig själv i bilen.

Vad för typ av förare är du?

– Jag siktar högt, men är en lugn förare. Jag vill att det ska gå bra, fast är inte speciellt aggressiv som förare, tycker Julia Eliasson.

Vad gör Anton numera?

– Han hittade andra intressen och grejar med bilar hemma. Han har varit upp på en tävling. Är han inte där har jag ringt och frågat, för att få lite tips. Hans finns alltid där på något sätt.

Premiären kördes på Mantorp. Julia Eliasson får vänta till hösten innan det är dags för banan där hon trivs bäst.

– Gelleråsen i Karlskoga är nog favoritbanan. Den tävlingen går i slutet av säsongen i september.

Nästa tävlingshelg är på Kinnekulle 27-28 maj.

Niklas Ohlson

Relaterade artiklar
Fler artiklar