Hermansby spetsar med bredd

Hermansby var kommunens sämsta lag 2019. Med bredare trupp tar Kärnagänget sikte uppåt.

Utropstecknet kan bli 13-årige Joel Albinsson.

Han är född 2006 och gjorde sina första träningar med A-laget förra året. Nu tycker Joel Albinsson att han har vuxit in i laget, där han har lagkamrater som är 30 år äldre.

– Jag tränar när jag har tid. Det går väldigt bra, det är schyssta grabbar. Första träningen var en omställning och det var svårt att komma in i tempot. Nu känner jag mig som hemma och spelar som vanligt. Jag är ganska snabb, så nu har det jämnat ut sig, säger Joel Albinsson.

Inget juniorlag i år

Han skulle också ha spelat med juniorerna i år, men det laget lades ner när flera spelare valde att gå till Ytterby, numera en rival för varje illgul Hermansbyit. Joel Albinsson blev kvar och varvar P05/06-laget med A-laget. Han har hunnit med en träningsmatch och en internmatch, sedan ströps allt matchande i coronapandemins spår.

Vilka egenskaper gör dig aktuell för A-laget?

– Spelförståelsen, att jag tar jobbet och är ganska hård att möta fysiskt. Jag är inte jättestor, men ganska stor för min ålder, säger Joel Albinsson.

Vad behöver du bli bättre på?

– Att släppa bollen lite oftare. När vi har slagit ihop åldersgrupperna i 05/06-laget är inte alla vana vid varandra. Det tar ett tag att bli samspelta. Då kan det bli att man driver bollen för mycket, säger han.

Just nu är han mer än nöjd med att lira i Hermansby.

– Jag gör det jag är ganska duktig på. Det skulle vara roligt att spela fotboll i framtiden, men man måste lägga extrema mängder för att komma långt, säger Joel Albinsson som siktar på att ta en plats i A-laget under året och kanske spela ihop med pappa Mattias Albinsson.

– Vi har spelat ihop i en träningsmatch. Det var väldigt kul, tycker Joel.

Hermansby var åtta i division 7C herr förra säsongen. Av lagen i KP-sfären var det bara jumbon och kusinen från fel sida älven, Rödbo, som lyckades sämre. Det ska bli bättre 2020 och vägen dit är en bredare trupp. Nu ligger den på 35 spelare.

– Ändå har vi rensat … Det är vad man behöver där vi är. Vi har många småbarnsföräldrar och då krävs det en ganska bred trupp. Vi har också varit hyfsat med folk på träningarna, trots coronan. Sedan är Hermansby en förening för alla. Alla som vill träna för att de tycker att det är skoj är välkomna att göra det, säger tränaren Jonnie Pettersson i Hermansby IF.

För att bredda truppen har Jens Meijer plockats in, senast i Månsarp, men med förflutet i Jönköping södra.

– En teknisk innermittfältare med spelsinne, säger Jonnie Pettersson om 26-åringen som har flyttat till trakten och valt spel i Hermansby, säger Jonnie Pettersson.

Superettarutin i laget

Från Marieholm kommer Mattias Wiklöf, som spelat i superettan med Brage och i finska högstaligan med IFK Mariehamn för drygt tio år sedan.

– En ålderstigen spelare, han är 40 år, fast med erfarenhet. Som alltid är det varierat i division 7, men vi har fått in en del bra spelare. Det har ökat konkurrensen, det känns positivt, tycker HIF-tränaren.

Vad gäller för Hermansby på planen?

– Vi försöker bli ett mer och mer spelande lag, att komma hem i rätt positioner i försvaret och ligga rätt i förhållande till motståndaren. Sedan varierar det beroende på motståndet. Vi vill ha ett rakare spel med omställningar, vinna boll tidigt på vår sista tredjedel och komma direkt till anfall, förklarar Jonnie Pettersson.

Var siktar på i tabellen?

– Som det känns nu, om vi har tillgång till alla spelare – men det lär inte hända – så skulle vi kunna vara med och hota.

Niklas Ohlson

0303–20 68 22

niklas.ohlson@kungalvsposten.se

Hermansby IF

Division: 7C Göteborg herr

Hemmaplan: Kärnavallen.

Dräkter: Gul tröja, svarta byxor, gula strumpor.

Tränare: Jonnie Pettersson.

Nyförvärv: Victor Olsson (Hålta), Muhammed Ekic (Bosna-Bosona), Mattias Wiklöf (Marieholm), Jens Meijer (Månsarp), Peter Dyrfelt (Ytterby), Zaher Mohammadi (Ytterby), Andreas Berg (Kareby).

Spelarförluster: Emil Larsson (Kareby), Axel Peterson (slutar), Johan Henrysson (slutar).

Placering säsongen 2019: Åtta i division 7C.

Spelare i laget under 21 år som blir ett utropstecken: ”Joel Albinsson är väldigt lovande. Cornelis Dahlström, men han går på idrottsgymnasiet och vill hitta ett bra juniorlag. Stannar han blir det en jätteviktig spelare och duktig mittback. Hannes Andersson, duktig anfallare, men vi får se om han är med. Han satsar på innebandy” säger Jonnie Pettersson.

Premiärmatcher: Ingen uppgift.