Han tar över FC Komarken

FC Komarken åkte ur fyran direkt första säsongen och Robin Andersson tackade för sig, åtminstone som tränare.

FCK har redan ordnat med en ersättare – med sikte att ta sig tillbaka.

Komarken har varit en fotbollens framgångssaga och gått från lägsta divisionen till fyran på nio år. När FCK i höst kom sist i fyran var degraderingen det första riktiga bakslaget för klubben.

Det blir en omstart i femman, nu med Milan Tanaskovic som ny huvudtränare. 

– Jag varvar ner lite. Elitsatsningen tog min fru död på i förra veckan, säger han.

Nja, eftersom det kommer av en tillökning i familjen var väl Milan Tanaskovic själv i högsta grad delaktig i att han väljer att söka sig ner i divisionerna. Han har tidigare tränat Säve och Finlandia i division 6, Kozara i fyran och varit assisterande tränare i division 2-laget Kortedala. I år hade han ett uppehåll som tränare, men jobbade istället som scout för Qviding i division 1 och matchanalytiker för Kärra i division 3.

– Jag hade erbjudanden högre upp, säger Mllan Tanaskovic.

Komarken var det alternativ som passade bäst, både sportsligt som socialt, särskilt då Milan Tanaskovic bor nära Kungälv, i Säve. Förre Komarken-tränaren Anders Thornberg, numera Ytterby, som han lärt känna som fotbollskollega, hjälpte också till med att ge ett bra intryck av klubben.  

– Det finns potential i laget, som inte riktigt har funkat. Komarken har en väldigt bra offensiv, en bra defensiv, men stora brister i disciplinen på plan. Man har inte följt direktiven och matchplanen och släppt in enkla mål. Spelare för spelare är Komarken ett väldigt bra division 4-lag. Jag tror FCK åkte ur på det taktiska och mentala.

Det var dålig uppslutning på träningarna?

– Träningsnärvaron var, enligt Robin Andersson, åtta-tio spelare. Min målsättning är minst det dubbla. Det förstärker både individen och gruppen. Det är ett socialt spel, som inte bara handlar om att spela fotboll. Det handlar om engagemang och glädje runt fotbollen.

Hur vill du se Komarken spela?

– Så det passar bäst för truppen och spelarna. I år var det många långbollar på deras snabbe anfallare, Shvan Kamal, som fick springa mycket. Jag vill att laget passar sig genom alla lagdelar. En mer passningsorienterad och attraktiv fotboll.

– Målsättning är att vinna division 5 och ta oss till fyran. 

Niklas Ohlson