Från Romelanda till storfotbollen

Hon är klar för Göteborg FC. Han har suttit på bänken i Örgrytes superettalag.

Romelanda-borna Hanna Andersson och Tim Stolt Hermansson är redo för att ta chansen i sina lag – och landslag.

Tim Stolt Hermansson spelade seniorfotboll med Ytterbys A-lag redan som 15-åring. Då höll laget till i division 3. Nu är han 17 år och nära Öis A-trupp. Hanna Andersson är ett år yngre och hon provade på spel i Romelanda UF:s damlag i fyran, innan hon lockades över till IFK Göteborg. Bägge har varit med på olika läger med ungdomslandslagen.

Två av kommunens mest lovande fotbollspelare bor en utspark ifrån varandra i Diseröd och går båda på Mimers hus gymnasium.

– Det blir Kopparberg Göteborg FC nästa för mig. Främst till F19-truppen. Jag har gjort ett år i IFK Göteborg. IFK ringde och frågade om jag ville provträna. Jag har trivts jättebra i IFK och har spelat med A-laget några gånger, det har varit tufft och lärorikt att spela med äldre spelare. Jag har också varit utlånad till GFC F19 och jag vill fortsätta att utvecklas, bli så bra som möjligt och spela för de stora klubbarna, berättar Hanna Andersson.

Hon har utvecklats fysiskt det senaste året, vilket kan vara nyttigt på hennes position på innermittfältet

– Jag är ganska tuff och hård. Jag hänger gärna med upp i anfallen, gör mål och är delaktig, är Hanna Andersson beskrivning på sig själv.

Tim Stolt Hermanssons framfart på vänsterkanten i Ytterby väckte intresse hos Göteborgs fotbollsscouter. I Örgryte fanns förre Ytterby-tränaren Robert Vilahamn och det var i hans akademi som Tim Stolt Hermansson hamnade.

– Det har varit bra, jag har trivts och utvecklats väldigt bra. Det har varit mycket fotboll. Det blev ett par matcher på bänken i Superettan, men jag har aldrig fått hoppa in. Jag gillade Vilahamn som tränare, han trodde på mig och gav mig chansen. Öis har haft problem med ekonomin, men nu känns det som om de har koll och satsar på ungdomar. Det är en bra struktur i hela klubben, tycker Tim Stolt Hermansson.

– Jag hoppas att Öis vill använda mina egenskaper framåt i banan, min blick för spelet och kreativitet.

Hur är det att komma in i en storklubb?

– Det kan vara svårt att anpassa sig i början. Det är bra att göra det man är bäst på, så kommer man i det, menar Hanna Andersson.

– De tog väl hand om mig när jag kom och jag fick en massa vänner med en gång. Jag var en i laget, säger Tim Stolt Hermansson.

Han fick ett kanonår med Öis U19 som gick upp i allsvenskan och vann DM i final mot IFK Göteborg. Hon var med GFC och kom trea i F19-allsvenskan södra.

– Det har varit lärorikt att möta spelare från hela landet, säger Hanna Andersson, som även dubblerar med handboll i Kungälvs HK F01.

– Det har funkat hittills, men kan bli svårt att få ihop det. Båda sporterna är roliga. Jag har med mig jättemycket nytta fysiskt från handbollen till fotbollen, medan jag har spelförståelse från fotbollen. Man tränar på olika saker, förklarar Hanna.

Tim Stolt Hermansson spelade innebandy, men lade av för drygt fem år sedan. Han kan bara rikta in sig på den kommande vinterträningen.

– Försäsongen är inte kul. Jobbigt, men nödvändigt, tycker han.

Har ni koll på era gamla klubbar, Romelanda och Ytterby?

– Jag har kollat många matcher med Romelanda, säger Hanna.

– Jag har följt Ytterby under året, jag har massor av vänner som spelar där. Det var inga glada miner när de åkte ner i femman. Men det är bara att köra. Det blir bättre tider snart, tror Tim.

Niklas Ohlson

Relaterade artiklar
Fler artiklar