Flexman vill posera som proffs

Kungälvsbon och kroppsbyggaren Sakawan Ahmed har tillhört den absoluta Sverige-eliten i bodybuilding i många år.

Nu siktar han på nästa steg – att bli proffs.

Han tog nyligen storslam vid Battle of Sweden i Alingsås, med seger viktklassen -80 och i posör, samt totalsegern i overall, som korar den bäste av alla tävlande. En vecka senare var han med i Sweden Grand prix i Malmö och vann sin viktklass och blev trea i overall.

– Jag är nöjd och var bäste svensk. Det var över 100 deltagare från hela Västeuropa, säger Sakawan Ahmed. 

För 25 år sedan tjuvkikade han in genom fönstret till ett gym i hemstaden Sulaymaniyya, i den kurdiska delen av Irak. Att träna själv på gymmet var det inte tal om, utan han tillverkade egna hantlar som han väsnades med på vinden i föräldrahemmet. När familjen flyttade strax därefter fick han chans att träna på ett riktigt gym. Sakawan Ahmed hade talangen och kroppen svarade på träningen. Men han tröttnade på att leva i krigssituationen i Kurdistan, som 17-åring gav han sig av och efter millennieskiftet hamnade han i Sverige, efter hårda strapatser som ibland kunde innebära dygnslånga vandringar i lera för att komma framåt.

– Jag har inte varit hemma sedan dess. Jag har precis fått mitt pass och är svensk medborgare, då blir det lättare att resa. Har inte kunnat resa tidigare. Jag har också fått förfrågan om att representera mitt födelseland i tävlingar, men jag har svarat att jag tävlar för Sverige. Det är mitt hemland nu.

Sakawan Ahmed, snart 39 år, har fyra SM-guld, två NM-guld, tre hederspriser – två Kerstins minne och en Malte Rellos, för harmonisk fysik – en sjätteplats i EM och fyra overall-titlar. Han har fått smeknamnet Flexman för sin förmåga att spänna musklerna på ett vinnande sätt. 

– Man kan tävla hela tiden, men då hinner man inte utvecklas. Du behöver återhämta dig varje säsong. Mins största strävan är att förbättra mig tävling för tävling. Jag har mina fans och de kan se att det har blivit bättre.

Sakawan Ahmed har ett stort mål om sex veckor.

– Då har jag ett mål i sikte med två tävlingar där jag satsar på att få ett proffskort. I Olympia amateur tävlar jag i lättvikt. Där har jag chansen, vinner jag klassen får jag proffskort och tävlar bara i proffstävlingar. Det skulle betyda mycket. 

Är det en dröm du haft?

– Jag vågade inte drömma om det innan, men 2015 hade jag en enorm utveckling i fysiken. Jag har det som krävs för att bli proffs. Men jag måste vinna Olympia amateur. Och jag har chans att vinna. Jag har kvalitet för proffskortet. Det är nästa steg och kul att utmana sig själv.

Niklas Ohlson

Relaterade artiklar
Fler artiklar