Fartfyllt IFK Kungälv behöver tålamod

Han är en föreningsmänniska med en nyckelroll i IFK:s återuppbyggnad. Anders Uhlin är klubens nye huvudtränare och ser prestationen som viktigare än tabellplaceringen. Så länge man håller sig på rätt sida strecken, vill säga.

– Mycket fart, mycket energi i skridskoåkning och rörelse, Det jobbar vi med dagligen, att använda vår fart och våga åka skridskor. Det gäller både försvarsspel och när vi har bollen.

Så låter det i korta drag när Anders Uhlin förklarar hur det ska se ut när IFK Kungälv är på isen.

– Det finns spelteknisk kvalitet i IFK, men vi måste ha fart, energi och disciplin att genomföra det vi är bra på. Gör vi det vi pratat om och vet att vi kan, kommer det att räcka långt, menar han.

Ett liv med bandy

Anders Uhlin har varit i bandyns tjänst i stort sett hela livet. Han har varit med om att lyfta IFK Vänersborg både som spelare och ledare. Han hamnade på Skarpe nord i vintras, som support till tränarteamet med Anders Liw i spetsen.

Nu har Anders Liw tagit ett steg tillbaka och är assisterande tränare, medan liberon Hampus Kärnman lämnar tränarstaben för att helt koncentrera sig på att spela.

– Jag tycker det är kul att bygga upp saker, både på och utanför banan. Har man bra ordning utanför, blir det bra på banan också, anser Anders Uhlin.

Bra förutsättningar

På fredagskvällen åker IFK Kungälv till Nässjö och har något så ovanligt som en bra uppladdning i benen, med istider på stor bana de senaste veckorna. Andra säsonger har IFK fått spetsa formen inför seriestart med styrketräning och övningar på halvplan i Trollhättan.

– Vi har haft två-tre träningar i veckan i Ale hela hösten. Fast sista veckan var vi i Trollhättan. Det finns inget att klaga på. Det känns jättebra, vi är där vi vill vara, säger Anders Uhlin.

IFK Kungälv 3.0

Förra säsongen förlorade IFK Kungälv bara tre av de sista 15 matcherna. Helt ok i en första anblick. Tyvärr var agerandet i de sista 15 minuterna i vissa matcher inte helt på topp och det gjorde att IFK hamnade i en helt avgörande kvalmatch borta mot Blåsut. Där visade Kungälv att man är ett allsvenskt lag.

IFK Kungälvs omstart 3.0 är i sin linda och tanken är att skynda långsamt inom ramen för en treårsplan, både lag- och föreningsmässigt.

– Det sker många positiva saker i IFK, vi är på rätt väg, men måste vara tålmodiga. Det finns ingen anledning att rusa i väg. Om vi blir trea eller sjua är inte vårt fokus. Det är att utveckla kollektivet och bli bättre som individer. Att få laget att fungera och vi vet att vi kan prestera bra. Vi vill naturligtvis komma högt, men med en dåres envishet vill jag undvika att spekulera. Det handlar om att komma till jobbet varje dag, göra goda prestationer, skapa goda vanor och god kultur. Och vara tydligare när vi scoutar spelare i närområdet.

Tät serie

I år möter IFK ex-elitserielagen Tillberga och Kalix, samtidigt som hårdsatsande nykomlingen AIK och klassikern Ljusdal ses som favoriter, vilket Anders Uhlin är glad att IFK slipper vara.

– Serien är extremt jämn. Vi kan slå vilket lag som helst, men behöver inte tappa speciellt många procent för att förlora mot alla lag, Det är det som är tjusningen med den här serien. När vi vinner…

Niklas Ohlson

0303–20 68 22