Dubbla SM-guld för Kungälvs kanotklubb

I helgen var det dags för del tre av fyra med USM 500 meter på sjön Måsnaren i Södertälje.

Kungälvs kanotister fanns såklart på plats – och kom hem med fyra medaljer. David Nilsson var vassast med två guld i H16-klassen.

Coronapandemin ställer till det för de flesta idrotter. Kanotisterna kunde inte köra sin klassiska SM-vecka. där alla distanser och klasser finns med i programmet. I stället har SM fått spridas ut på fyra helger med några distanser och klasser i taget.

På senaste SM-helgens första dag körde 16-åringarna SM-distansen 500 meter för K1 och K2, samt ett lopp på 2 500 meter utanför ramen för SM. K1 var först ut och Kungälvskillarna David Nilsson och Viktor Nyberg tog sig båda vidare till final.

– I finalen visade David tidigt att han tänkte vara med i segerstriden och fick en bra start, efter halva loppet hade David en knapp spets och utmanades främst av Daniel Johansson från Karlstad. Under sista halvan var David starkast och vann till slut klart med ett par kanotlängder och tog därmed sitt första individuella SM-guld. Viktor gjorde också en mycket bra insats och slog SM-personbästa genom att bli nia, berättar tränaren Johan Nilsson i Kungälvs KK.

Där fick Kungälvs-kanotisterna smak för guld och den satt i när Daniel Nilsson och Viktor Nyberg tog sig an SM-finalen i K2-klassen för 16-åringar. Kungälvs-kanoten skaffade sig en klar ledning tidigt och släppte inte den på hela racet. Nilsson och Nyberg vann klart före Nyköping och Lidköping.

Sedan var det dags för långloppet utanför SM över 2 500 meter för K1.

– David passade på att vinna även långloppet av bara farten och fick revansch från SM-loppet på distansen två veckor tidigare där han blev fyra.

Under söndagen var det dags för 14-åringarnas tur att köra samma program som de äldre ungdomarna kört under lördagen. I H14 körde Linus Nyberg mycket bra i K1 på 500 meter och blev tvåa i B-finalen.

Kungälv hade två tjejer till start, Rut Stening och Emilia Nilsson, som båda tog sig till A-final.

– Tjejerna gjorde storartade insatser i ett lopp som blev väldigt jämnt när det kom till medaljstriden Emilia tog här sin första SM-medalj genom att bli trea med två tiondels marginal till fjärdeplatsen. Rut gjorde också en fin tävling noterade sin bästa SM-placering genom att bli åtta, meddelar Johan Nilsson.

På eftermiddagen var det dags för tjejerna att köra K2 och precis som för killarna fanns det förhoppningar om medalj. Efter en bra start kom det tidigt att stå mellan två besättningar, Kungälv och Lödde. Förhandsfavoriten Lödde var till slut starkast och vann klart före Kungälv som körde in på en silverplats.

– Dagen avslutades med långlopp 2 500 meter där både Rut och Linus körde upp sig ett snäpp placeringsmässigt och båda blev sjua i sina respektive lopp, medan Emilia lyckades knipa ytterligare en tredjeplats.

Det återstår två tävlingar för kanotisterna. Nu på lördag arrangerar Kungälvs Kanotklubb västsvenska DM på Ryrsjön. Slätvattensäsongen avslutas sedan i Katrineholm sista helgen i september med besättnings-SM för K4:or.

Niklas Ohlson

0303–20 68 22