Ytterbykillen Lias Andersson har spelat JVM, vunnit SM-guld med HV 71 och skrivit på för favoritlaget Frölunda. Säsongen kan krönas med att han blir draftad av en NHL-klubb. Foto: Niklas Ohlson

Drömmål av Lias – nu väntar drömfinal

Sverige är klart för final i JVM – efter drömmål av Lias Andersson. Segern med 4–2 mot USA innebär att Juniorkronorna ställs mot Kanada i en drömfinal redan natten till lördagen svensk tid.

Sverige har haft svårt mot USA i junior-VM på senare tid. Med tanke på att VM dessutom avgörs i Buffalo var det ingen lätt uppgift som väntade Sverige sent på torsdagskvällen svensk tid.

Länge var det också en jämn match. Efter halva matchen var det mållöst. Men när Elias Pettersson gav Sverige ledningen med 1–0 efter knappa kvarten i mittenakten lossnade det för svenskarna. Inom loppet av drygt två minuter i den tredje perioden gick Sverige fram till 4–0.

2–0-målet var en riktig delikatess signerad KIK-produkten och lagkaptenen Lias Andersson där han blev framspelad av Fredrik Karlström från Linköpings HC.

– Det var ett snyggt mål. En bra pass tillbaka av Karlström, jjag kunde bara pilla in den i öppet mål, sa Lias Andersson till Sportbladet.

De två följande målen gjorde Sverige i numerärt underläge. Det hjälpte inte för USA med två reduceringsmål. Värdnationen kom aldrig närmare.

– Skönt att vinna, men vi har inte vunnit ett piss än. Det är bara guldmedaljen som räknas, säger Lias Andersson till TV4.

Kanada körde över Tjeckien i sin semifinal med 7–2. Finalen Sverige– Kanada, spelas kommande natt klockan 02.00 svensk tid. 

Lars Aronsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar