Så fick Lias sitt VM-guld

Han kastade upp sin silvermedalj från junior-VM på läktaren. Men guldet med Tre Kronor från Köpenhamn i söndags, det tänker Lias Andersson från Ytterby hålla hårt i.

– Den ska jag stoppa på ett säkert ställe, säger han till Kungälvs-Posten.

I morgon tisdag kommer Kungälv IK:s egen världsmästare i ishockey hem till Ytterby igen efter att ha firat både i Kungsträdgården i Stockholm under måndagen och i Köpenhamn i söndags efter den makalösa VM-finalsegern där Tre Kronor vann mot Schweiz efter ett gastkramande straffavgörande – Sveriges elfte VM-guld genom tiderna.

För Lias Andersson blev det bara en spelad match under turneringen, men likväl ändå den perfekta revanschen från finalförlusten mot Kanada med Juniorkronorna då han kastade upp sin silvermedalj på läktaren – en incident han fått betala dyrt för genom en avstängning på fyra matcher under nästa VM kompletterat med mycket näthat. Men nu har han fått revansch.

– Det känns som att det här var menat på något sätt, det känns jäkligt skönt, en riktig revansch, säger han.

Efter finalsegern la Lias Andersson upp en bild på Instagram från omklädningsrummet med Mika Zibanejad och Adrian Kempe där han skrev att ”Den här kommer jag definitivt inte att kasta bort”.

– Så är det, den här medaljen kommer jag att stoppa undan på ett säkert ställe, säger han.

Hur är känslan att vara världsmästare i hockey?

– Det är grymt. Nu har man inte kvar det där ruset i kroppen som man hade direkt efter, utan man försöker bara njuta av det så mycket det går.

Hur upplevde du straffavgörandet från båset?

– Det var helt sjukt, jag var så jäkla nervös, jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv. Jag mådde illa, riktigt dåligt till och med och satt och kramade hårt i några killar under hela övertidsperioden. Men efteråt var det så otroligt skönt.

Och hur var guldfirandet på isen efteråt?

— Helt sjukt. jag fick äran att göra det med HV71 förra året och det är precis den här känslan man jagar varje säsong. Det går inte att beskriva, man måste uppleva det, säger Lias Andersson.

Christopher Kullenberg Rothvall

kullenberg.rothvall@kungalvsposten.se

031-86 84 21