De tränar KS bandy i eliten

”Föräldrakooperativet” fortsätter att leda ungdomliga KS bandy uppe i elitserien.

Samtidigt hoppas klubben på några hemvändare.

KS bandy hade under succésäsongen 2018/19 en dryg handfull ledare, där flera av dem har döttrar i laget. Den konstellationen kommer att leda laget även i eliten. Det ser inte ut att bli någon tränare utifrån.

– Vi känner att det funkade väldigt bra. Vi ska strukturera det bättre emellan oss. Sedan har vi inte letat speciellt mycket efter tränare. Jonas Roos är huvudtränare, sedan är vi sju-åtta med olika roller, säger Camilla Ejderfalk, allt-i-allo och en i ledarteamet.

På spelarfronten är det klart att F17-landslagets Ellen Nilsson byter till Sandvikens AIK, eftersom hon ska plugga på bandygymnasiet. Veteranen och ex-världsmästaren Emma Kronberg har deklarerat att hon inte vill spela i elitserien.

– Vi hoppas att Emma Kronberg kan vara med något kring laget. Det hade varit fantastiskt kul.

När spelarflykten drog i gång inför förra säsongen försvann trion Kajsa Eriksson, Julia Norrman och Ronja Sandros till AIK i elitserien. Solna-laget har återigen haft svårt att få ihop fullt lag och det är – som vanligt – osäkert hur det blir nästa säsong. Kajsa Eriksson drar i alla fall vidare till Skutskär, medan Ronja Sandros och Julia Norrman flyttar hemåt. Om det blir comeback i KS bandy återstår att se.

– Ronja Sandros har aviserat att hon kommer hit. Julia Norrman har vi inte fått tag på. Det vore trevligt om de kom. Ellen Ahrnberg (mästarmålvakt 2017, nu i Mölndal) är ett frågetecken. Kanske vill hon komma tillbaka, men vi vet inte hur Mölndal tänker.

Landslagsspelarna Ida Friman och Sara Bergvall, som lämnade Kareby för i elitserielaget Villa i höstas, borde vara önskevärvningar för vilken klubb som helst, i synnerhet i KS bandy som behöver erfarenhet och rutin. Ida Friman ser ut att stanna i Villa. Sara Bergvall ryktas göra praktik i Stockholm och inte spela bandy nästa säsong, men inget är bekräftat. Camilla Ejderfalk skulle uppskatta om de i alla fall tränade då och då med sitt gamla lag.

– Fast Moa Friman och alla de andra unga tjejerna stannar kvar. Vi har kört i gång med försäsongsträningen med samma gäng. Några av dem spelar också fotboll. Vi håller målsättningen att ligga kvar i elitserien. Tjejerna är under utveckling fortfarande.

Tanken var ett tag att försöka få ihop ett lag i elitserien och ett i allsvenskan.

– Det har vi gett upp som det ser ut nu när vi inte har fler spelare. Om vi fått in sex-sju spelare till hade vi satsat på två lag. 05:orna har fortfarande seriespel. För -03 och äldre finns bara allsvenskan och elitserien, medan F17 har poolspel.

Niklas Ohlson

0303–20 68 22