Billig utrustning viktig – men isytan prio 1

Stopp för hockeyklubbor som kostar över 500 kronor för ungdomar mellan nio och elva år. Det initiativet tog Stockholms ishockeyförbund i somras.

KP kollade om det skulle kunna bli aktuellt även här.

Ishockey är en av de dyraste sporterna att utöva. För att öka möjligheterna för att fler ska kunna spela hockey och för att minska modehetsen inom sporten, så beslutade Stockholmshockeyn att U9-U11-spelare endast får delta i matchspel med klubbor som är godkända av Stockholms ishockeyförbund. För godkännande krävs att klubban har ett ordinarie försäljningspris på maximalt 500 kronor och vara försedd med förbundets godkännandemärke. 

Hans Sjöström är sportansvarig i Kungälvs IK och brinner för ishockeyn.

– Jag har hållit på länge med ishockey och det av en anledning: för att jag tycker det är världens roligaste sport. Jag uppmuntrar alla förslag som kan göra att så många som möjligt kan spela ishockey. Rent generellt behöver det inte vara nya grejer, men många föräldrar tenderar att köpa nytt. Mig veterligen har det inte diskuterats på ishockeyförbundet i Göteborg. Jag har inget emot det, men vi har andra problem. Det saknas isytor och vi kan inte låta hur många som helst spela. Isproblemet måste lösas på kommunal nivå, säger han.

Enligt Mikael Haglund, ordförande för Göteborgs ishockeyförbund, är frågor om kostnader inom ungdomshockey en ständig punkt på dagordningen.

– Vi diskuterar på alla möten hur vi ska begränsa kostnader för spelare, men vi har inte fattat något gemensamt beslut. Det är upp till varje klubb att ha en sådan policy och svårt för ett förbund att styra. Alla klubbar gör vad de kan för att hålla nere kostnaderna. En klubba behöver inte kosta 2 000 kronor, det finns väldigt bra alternativ för en nio-tioårig spelare. Men det blir en modehets och föräldrarna vill att deras barn ska ha något minst lika bra som kompisen har. Jag tror inte man blir en bättre hockeyspelare för att man har en dyr utrustning, menar Mikael Haglund.

– Det finns nybörjarpaket för de yngsta som inte kostar mer än en 1 000-lapp. Det finns även Skoda-fonder som man kan ansöka om pengar från. Så det finns alternativ.

Just klubbor kan vara extra känsliga.

– Har man otur går klubban sönder, det gör inte skridskor eller benskydd, säger Mikael Haglund.

Hans Sjöström är inte lika orolig för det.

– Jag tror inte att så många klubbor går sönder. Småpojkar och -flickor har inte den kraften när de skjuter.

Niklas Ohlson

Relaterade artiklar
Fler artiklar