Beskedet: Meraf Bahta frias av dopingnämnden

Efter misstanken om brott mot dopningsreglerna valde långdistanslöparen Meraf Bahta att ta en timeout från sporten. Nu frias hon från anklagelserna. – Vi kommer att fira med bubbel, säger Ulf Björklund, extrapappa till Meraf.

Efter att långdistanslöparen Meraf Batha fått en tredje prick i sin vistelserapportering i somras misstänktes hon för brott mot dopningsreglerna. I november anmäldes hon, och dopningskommissionen yrkade på ett års avstängning.

Nu friar dopingnämnden henne från misstankarna, skriver Aftonbladet.

Beskedet är efterlängtat för Meraf Bahta som varit under stor press:

– Vi fick det tidigare via advokaten och Meraf är givetvis jätteglad och själv hissade jag svenska flaggan i dag, säger Ulf Björklund.

Han berättar också att Meraf Batha inom kort kommer att resa till Sydafrika på träningsläger. Där kommer hon att ansluta till flera andra aktiva inom det svenska friidrottslandslaget:

– Meraf tycker att det väldigt skönt att vara en del av gänget igen. Men hon har hela tiden fått väldigt fin stöttning av Svenska Friidrottsförbundet, fortsätter Ulf Björklund som inte är förvånad över beskedet:

– Att hon är oskyldig har vi vetat hela tiden. Hon har aldrig ertappats med några preparat. Vistelserapporten är mer diskutabel , men är mer till för de som kan behärska tekniken. Det kan inte Meraf och i fortsättningen kommer det att skötas på förbundsnivå, säger Björklund.

– Det är bra att det nu kommit ett beslut från dopingnämnden och vi kommer att följa ärendet tills dess det är slutligen avgjort. Vi kommer även att fortsätta vårt aktiva antidopingarbete, där de aktivas vistelserapportering är en viktig del, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott i ett pressmeddelande. 

Meraf Bahta är nu fri att återigen tävla och träna.

Men det är oklart när hon kommer göra årsdebut. Troligen blir det ingen inomhussäsong utan fokus är förstås på VM i Doha, Qatar, 28 september-6 oktober.

– Men det stora målet är OS i Tokyo 2020. Det var det vi satte upp när vi hamnade i denna situationen, förklarar Björklund.

Nämndens beslut kan komma att överklagas av Dopingkommissionen, IAAF och WADA inom tre veckor. 

Tobias Holmgren

Lars Aronsson