IFK Kungälv med publiken och Skarpa gubbar. Arkivfoto: Linus Olsson

Behöver pengar för att undvika konkurs

IFK Kungälvs framtid är oviss. På ett medlemsmöte som hölls i veckan bad man om ekonomisk hjälp via medlemslån.

I november förra året ansökte IFK Kungälv om att ingå en rekonstruktion. Alternativet var konkurs eftersom klubbens skulder låg på över fyra miljoner kronor. Bedömningen var då att en miljon kronor behövdes för att betala av det planerade ackordet till fordringsägarna. IFK Kungälv har idag en miljon kronor som behövs, men 300 000 har tillkommit i bland annat taxeringsutgifter.

300 000 kronor som skulle vart betalda till fordringsägarna den 15 juni men inga pengar finns att tillgå. Klubben förklarar läget i ett meddelande som akut, och ber sina medlemmar om hjälp. Annars kan klubben gå i konkurs.

På tisdagen presenterade styrelsen ett förslag om bidrag via ett så kallat medlemslån. Lånet ligger på valfri summa och betalas tillbaka under tre år. Man bad även medlemmar som inte kunde eller ville låna ut pengar skänka valfri summa till IFK Kungälv. På onsdagen hade man fått in bidrag på nära hälften av summan.

Föreningens aktiva spelare och ledare som är klara för A-laget säsongen 2017/2018 har gått med på att sänka sina löner för att hjälpa föreningen. Jämfört med lönerna föreningen betalade ut sista året i elitserien 2015/2016, har lönekostnaderna dragits ner ungefär 80 procent.

Vidare skriver IFK Kungälv i meddelandet att: ”Klarar föreningen att betala ut ackordet ser dagens styrelse stora möjligheter till en ljusare framtid för klubben”.

Kungälvs-Posten har försökt att nå Stefan Strand som är ordförande i IFK Kungälv för en kommentar utan resultat.

Frida Ekborg

Relaterade artiklar
Fler artiklar