Annie steget före i Kungälvskicken

Kungälvskicken ska få i gång löparlusten.

På lördag är det dags för årets upplaga av välgörenhetsloppet.

De två tidigare upplagorna av Kungälvskicken har körts i januari. När Kungälvsloppet lades ner och det inte blev mer än tankegods av att låta slå ihop de båda löpartävlingarna, så tog Kungälvskicken över tidpunkten för Kungälvsloppet. Men den som har hoppats på mer vårvärme kanske blir besviken, sett till vädret de senaste dagarna.

I år är det Kungälvs roddklubb som är arrangör, tillsammans med Kungälvs-Posten och Hyrservice, med stöd av Kungälvs kommun. Och den som kommer att sätta ut banan på lördag är roddklubbens ungdomslandslagstjej Annie Nyman, tillsammans med klubbkamraten Petter Sandung.

– Det är mycket byggen i Kungälv just nu och det gör det svårare. Vi har fått ta omvägar. Det är två olika distanser – fem och tio kilometer – och de som springer tio kilometer får springa ett varv extra, konstaterar Annie Nyman.

Hon ställde upp förra året och då blev hon tvåa. Annie Nyman tänker, utöver de fem kilometer hon löper runt för att märka ut banan, ställa upp och springa tio kilometer på lördag. Ett litet orosmoment finns tyvärr, ett skavande minne från roddarnas träningsläger i påsk.

– Jag har ett sår på foten, som jag haft inflammation i. Om det läker ska jag springa. Jag brukar vara med i många löplopp. Tycker att det är kul. Löpningen är ett bra komplement till rodden. Den kan man göra i olika former. Snabbt, långsamt eller i backlöpning. Löpning är nära till hands, det är bara att ta med ett par löparskor så kan man sticka ut och springa var som helst. Det går inte riktigt att ta med en roddbåt, den är mer otymplig, ler Annie Nyman, som trots allt satsar främst på rodden, medan löpningen är som en kul hobby.

Vad för lopp har du varit med i?

– Jag sprungit Cityvarvet, varit med i Göteborgsvarvet sedan jag var liten, Mc Donalds-loppet hette det då. Och en del seedningslopp till Göteborgsvarvet. Bästa resultaten är tvåa i Kungälvskicken och nia i Göteborgsvarvet, som tjej i min åldersklass. Det är alltid kul att komma på bra placeringar och jag hoppas att vara med däruppe på lördag. Jag är uthållig, det måste jag säga. Det är ganska mycket pannben …

Varför ska man springa Kungälvskicken?

– Det är ett roligt lopp som går genom Kungälv. Man får se staden. Här känner jag vart alla vägar går. Det blir en bra stämning med många som känner varandra. Hoppas att det kommer fler löpare utifrån också.

Hur ser framtiden ut för dig som roddare?

– Jag försöker satsa på juniorlandslaget. Jag var med förra året och fick tävla. Fyller 16 i år och skagå roddgymnasiet på Mimers hus. Det är de kortsiktiga målen.

Niklas Ohlson

Kungälvskicken

Vad?

Välgörenhetslopp genom centrala Kungälv. I år går intäkterna till Kontaktens verksamhet. 

Var?

Distanserna är fem respektive tio kilometer, med start och mål på Nytorget.

När?

Lördag 22 april. Uppvärmning klockan 10.00. Start klockan 10.15.

Relaterade artiklar
Fler artiklar