14-åriga Rebecka Antonsson tog en andraplats i Sugar Cup

Rebecka Antonsson från Kärna tog en andraplats i terrängridning under Sugar Cup i helgen. Trots att hon var en av de yngsta i sin kategori och bara började rida terräng tidigare i år.

Efter att ha börjat rida terräng så sent som i år tog 14-åriga Rebecka Antonsson i helgen en andraplats i Sverigefinalen av Sugar Cup, en tävling i terrängridning för ryttare och ponny. Rebecka var en av de yngsta hennes final där allt ifrån 14- till 18-åringar ställde upp.

– Det var kul att vinna. Jag hade inte förväntat mig det, säger Rebecka Antonsson.

Vägen till finalen gick via en regionsfinal där hon kvalade in som nummer 16 i sin kategori. Totalt var det 400 ryttare som ställde upp i tävlingen och de 40 bästa av dem gjorde upp om titeln i Hovdala slott i ett regnigt Hässleholm. Finalplatsen var något oväntad men väl på plats gjorde hon och hästen Rochands’s Hope en bra insats.

– Man hinner inte tänka så mycket när man rider så man får bestämma sig innan. Jag tänkte på att ha stadig sits och ett bra tempo, säger Rebecka Antonsson.

Rebeckas slutpoäng blev 8,2, bara 0,2 poäng från förstaplatsen. Själva tävlingen är en bedömningssport och den som rider så säkert och stilfullt som möjligt får högre poäng. Terrängridning är vanligtvis en del av fälttävlan. Tanken med Sugar Cup är att visa att tävlingsformen inte är så farlig som många ryttare tror. Rebecka kände att hennes häst gillade terränghoppningen och fick in ett bra tempo naturligt.

– Vi gjorde inget speciellt inför den första regionsfinalen, men inför den stora finalen tränade vi ganska mycket, säger Rebecka Antonsson.

Till vardags kommer hon fortsätta med den vanliga hästhoppningen men helgens tävling kan ha gett lite mersmak.

– I så fall kanske en lägre klass i fälttävlan, men jag vet inte, säger Rebecka Antonsson.

Anton Wiklundredaktion@kungalvsposten.se

Fakta

Sugar Cup

Tävling för ponny

Hoppas över fasta hinder upp till 60 centimeter höga

Bäst stil och säkerhet vinner

Relaterade artiklar
Fler artiklar