fbpx
 • Rösta fram årets företagare

  För andra året i rad ska Årets företagare i Kungälv röstas fram av Kungälvs-Postens läsare. I dag presenterar vi de tre finalisterna – som alla har olika drivkrafter i sitt företagande.

   

  1. Carin Odelius

  ”Jag är mottaglig för allt nytänk”

  Att bli nominerad av Kungälvsborna är stort, tycker Carin Odelius.

  – Jättekul att bli uppmärksammad i den kommun man arbetar i, säger hon.

   

  Carin Odelius beskriver känslan som hedrande.

  – Just att bli uppmärksammad för något vi strävar efter, att någon utanför Bultgatan 42 ser vad vi gör, det gör mig faktiskt lite rörd, säger hon.

  Vad tror du är förklaringen till att just du blev nominerad?

  – Det är en svår fråga. Jag tror att det är många parametrar som gör att de har tittat på oss. Vi har funnits i Rollsbo sedan 1988 när min pappa byggde den här fastigheten. Vi är ett familjeföretag som är etablerat i Kungälv. Sedan är vi också väldigt aktiva, både på sociala medier och ute i samhället. Jag är själv med i olika styrelser.

  – Inte minst viktigt är också att vi ser till att 17 personer i Kungälvs kommun har arbete och levererar en bra produkt, säger Carin Odelius.

  Vad driver dig som företagare?

  – Mina kolleger, absolut. Att få jobba med ett sådant här fantastiskt gäng som jag gör ger mig en enorm drivkraft. Sedan är det också självklart våra kunder och produkten, säger Carin Odelius som växte upp i Ytterby och gick gymnasiet i Kungälv.

  Sedan flera år bor hon i Göteborg men känner det ändå som att Kungälv är hemma på riktigt.

  – Det var som att cirkeln slöts när jag tog över efter min pappa 2013 och köpte bolaget av honom. På något sätt är det rogivande att vara tillbaka, jag känner mycket för Kungälv, säger Carin Odelius.

  Hur innovativ och kreativ är du?

  – Kreativitet får jag när jag sitter i bilen till och från jobbet. Mina kolleger bidrar också till kreativiteten, eftersom åldersspannet är brett. Det är fantastiskt att anställa ung personal eftersom de driver mig till att tänka nytt.

  – Jag är väldigt mottaglig för allt nytänk. Älskar nya saker och skulle aldrig säga att det var bättre förr, säger Carin Odelius och framhåller vikten av att vara både kreativ och innovativ.

  – Vi jobbar med produkter som utvecklas hela tiden och det är en självklarhet att jag måste hänga med i det, säger hon.

  Vad skulle en vinst betyda för dig?

  – Jag skulle bli extremt stolt.

  Katarina Berg

  0303-20 68 28

  Carin Odelius

  Företag:Odelius Bil AB

  Roll i företaget: VD och ägare

  År i företaget: 16

  Antal anställda: 17

  Omsättning: 100 miljoner kronor 2018

   

  2. Daniel Svensson

  ”Jag drivs av att förändra och förbättra”

  Daniel Svensson, VD på Marstrands Havshotell är en av de nominerade till Årets Företagare i Kungälv.
  – Drivkraft nummer ett är att bygga ett starkt team tillsammans med medarbetarna. Utan dem hade vi inte haft något Marstrands havshotell, säger Daniel Svensson.

  Kungälvborna har nominerat Daniel Svensson till Årets företagare i Kungälv.

  – Jag har aldrig ens tänkt tanken på att jag skulle bli nominerad men det är klart att det känns jätteroligt. Jag hoppas och tror att det beror på att Kungälvsborna är stolta över Marstrands Havshotell och tycker att vi gör något bra. Vi har jobbat stenhårt för att inte bara vara ett hotell i Marstrand utan en del av hela Kungälv, det är jätteviktigt för oss, säger Daniel Svensson.

  I början av december förra året invigdes nya Marstrands Havshotell med 46 nya rum, ett nytt stort gym i hela källardelen och en bar- och restaurangdel, fem gånger så stor som den gamla.

  – Det har varit en väldigt intensiv och rolig period, vi öppnade med ett bokningstryck som va aldrig vågat drömma om och det ställer förstås stora krav på hela organisationen. Man kan inte föreställa sig i förväg hur mycket arbete det innebär att öppna nytt, man känner inte huset och vet inte hur man ska jobba i det. Vi har haft avstämningar varje vecka och varit snabba med att ändra saker som inte fungerar. Det hackade lite i början men nu är känslan jäkligt cool Efter årsskiftet började vi landa och nu vågar vi på riktigt känna att vi är bra och att vi är i fas inför sommarsäsongen.

  Vad är din drivkraft som företagare?

  – Nummer ett är att skapa ett starkt och bra team ihop medarbetarna. Sedan drivs jag av att ständigt förändra och förbättra verksamheten för att ge gästerna en riktigt bra upplevelse. Vår bransch handlar om att leverera upplevelser och där måste man hela tiden utvecklas. Det finns inget bättre än att få höra av gästerna att de älskar vårt hotell.

  På vilket sätt är du kreativ och innovativ?

  – Mycket handlar om att våga ta intryck både i och utanför branschen. Man måste hela tiden följa utvecklingen och våga lite mer än alla andra för att ligga i framkant. Det är väldig lätt att köra på i gamla hjulsår med det som fungerar, men jag är skulle aldrig kunna driva en verksamhet som var statisk. Jag är inte ledartypen som förvaltar utan den som utvecklar, säger Daniel Svensson.

  Anna Hedlund

  Daniel Svensson, Marstrands Havshotell

  Roll: VD

  Antal år i företaget: 6

  Antal anställda: ca 55

  Omsättning: Kommer att omsätta ungefär 90 miljoner i år.

   

  3. Martin Ottosson

  ”Hitta på idéer och driva saker är min grej”

  Kanske inte så bra som chef, men innovativ, kreativ och med ett stort samhällsengagemang. Så ser Martin Ottosson, Allhyr i Kärna, på sig själv som företagsledare. Han är nominerad för andra året i rad till Årets företagare i Kungälv.

  Numera ligger Allhyr, vars verksamhet är att hyra ut uppblåsbara hoppborgar och liknande, i en stor byggnad som syns väl från motorvägen, men det hela började som en liten hobby år 2006.

  – Jag fick idén om att hyra ut vid sidan av, som en hobbyverksamhet. Men det funkade inte för mig. Antingen satsar man, eller så lägger man ner. Det är det stuket jag kör, säger Martin Ottosson.

  Nu har det blivit fyra företag av det som en gång var en hobby, med sammanlagt runt 20 anställda. Men att vara chef är inte det som Martin Ottosson är allra bäst på, enligt honom själv.

  – Jag är världens sämsta på det. Jag har för lösa tyglar. Jag tänker att de ser väl vad som behöver göras. Den biten är jag dålig på. Jag ska sitta och hitta på idéer och driva saker, det är mer min grej.

  Däremot tycker han att han har stort samhällsansvar, ett av kriterierna i Årets företagare.

  – Vi sponsrar ju ett tiotal olika föreningar, och arrangerar Kungälvs barn- och ungdomsfestival i slutet av maj. Då tar vi hit Lisa Ajax och Allgott och Villgott, så det blir en stor baluns. Jag gillar när det händer saker, och inte bara sitta och vänta på att andra ska göra något.

  Varför är samhällsengagemang viktigt?

  – Jag är ju från Kungälv, och vi är runt i många kommuner som har sådana här dagar för barnen, så varför ska vi inte ha det i Kungälv? Där fyller vi ett tomrum.

  Innovativ och kreativ är andra krav på en värdig Årets företagare.

  – När jag började fanns det fyra hoppborgar i hela Göteborg, som kostade 4000 kronor att hyra. Nu har jag ungefär 200 stycken, de kostar 1000 till 1500 kronor, och då får man ha dem hela helgen. Jag tror att vi ensamma har fler hoppborgar än alla företag i Stockholm ihop. Så man kan väl säga att jag har varit kreativ. Jag är också Sveriges första utbildade besiktare av hoppborgar.

  Varför tror du att du blev nominerad till Årets företagare?

  – Jag tror det beror på engagemanget för barnen. Vill man så kan man, brukar jag säga. Jag säger nog nästan aldrig nej. Jag gillar tokiga idéer och att se till att saker blir gjorda.

  Kristian Johansson