Ytterbyelever och HDK-studenter formar ny park

Under nästa år ska Förbo bygga en stor aktivitetspark i Björkås i Ytterby.

Till hjälp har bostadsbolaget ett gäng sjundeklassare på Ytterbyskolan som just nu samarbetar med Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.

Från HDK deltar sju Masters-studenter från Ungern, Spanien, Kina, Italien och Sverige. En av dem är Amanda Almvide som studerar första året på Masterprogrammet med design för barn och ungdomar.

Sedan i mars träffas HDK-studenterna och ett gäng sjundeklassare på Ytterbyskolan för att inspireras av varandras idéer och språket som gäller är engelska.

– Så det blir också en bra språkträning för eleverna, säger Amanda och berättar att högstadieeleverna får en insyn i designprocess och konstruktion.

– Jag är verkligen imponerad av hur eleverna deltar i våra aktiviteter och workshops, säger hon och konstaterar vikten av att involvera tonåringarna som själva är experter på vad de tycker om och vill ha i den kommande aktivitetsparken i Björkås.

Två av sjundeklassarna som just nu slipar på HDK-studenternas förslag är Hilda Bengtsson och Edith Lundén som jobbar med en fåtölj som de tycker ska kompletteras med musik och lite lampor.

– Vi håller också på och testar en trädkojelösning, säger Edith som tycker det är kul att få vara med och påverka.

Studsmatta

NIcholas Säther säger att det var lite trögt med idéer i början men att det nu kommer fler och fler.

Tillsammans med kompisarna Fritjof Aderstedt Anthoff och Sammy Nygård hoppas han på en stor studsmatta i aktivitetsparken, och gärna en hel del ”chillgrejer” också.

– Det vore riktigt trevligt, säger killarna.

Nu på lördag arrangerar Förbo, den lokala hyresgästföreningen och HDK-studenterna en utemiljödag i Björkås med olika aktiviteter för att samla in ytterligare önskemål.

– Vi vill bygga en aktivitetspark som sträcker sig från extraordinär lekplats och lärmiljö till att vara en inkluderande mötesplats, oavsett ålder, ursprung eller om man har barn eller inte, säger Katarina Svangård, projektledare på Förbo.

Du kan följa HDK-studenternas projekt på Instagram och Facebook under #105dayswithbjörkås.

Katarina Berg

0303-20 68 28

Fakta

På lördag 11.00-14.00 bjuder Förbo tillsammans med lokala hyresgästföreningen in allmänheten till en utemiljödag i Björkås.

Med hjälp av olika aktiviteter ska idéer och önskemål samlas in.

Aktivitetsparken ska vara en plats som kan vara en del i skolans verksamhet, som kan väcka nyfikenhet och lust att lära, en plats att utforska även efter att man slutat skolan.

Den ska vara en inkluderande mötesplats som främjar möten mellan människor över alla gränser.

Aktiviteterna ska locka både till rörelse och rekreation och vara en kreativ plats som stimulerar många sinnen.

Den ska också sätta Förbo och Kungälvs kommun på kartan genom att locka nya besökare.

HDK-studenternas projekt #105dayswithbjörkås kommer att avslutas med en utställning på Mimers hus längre fram i vår.

Källa: Förbo