Richard Waje, krögare på Lasse Majas krog på Marstrand, kom tvåa efter Tareq Taylor som vann Kockarnas Kamp 2017. Foto: TV4

Waje: ”De fick stoppa finalen när jag skar mig”

Det var sekunderna som avgjorde Kockarnas kamp. Och sekundstriderna mellan Richard Waje och Tareq Taylor var många. Men till slut fick Waje ge sig.

På måndagen segrade tv-kocken Tareq Taylor i Kockarnas kamp i TV4. Med tretton medaljer med sig in i finalen var han i stort sett oslagbar. Men värdiga tvåan Richard Waje, krögare på Lasse Majas krog på Marstrand, sörjer inte sin andraplats.

– Det känns bra trots att jag inte lyckades komma hela vägen. Jag är nöjd ändå, säger Richard Waje.

Inspelningarna av Kockarnas kamp pågick under juni och fram till finalen i måndags har han varit tvungen att vara tyst om hur det gått även till sin familj.

– Jag har inte sagt något till någon, men det har varit svårt.

Läs också: Waje till final i Kockarnas kamp

Läs också: Richard Waje ger sig in i Kockarnas kamp

På måndagskvällen bänkade han sig tillsammans med sin familj framför tv:n och tittade på finalen.

– Familjen satt med spänning och tittade på finalen i går, berättar Richard Waje.

Tareq Taylor var väldigt snabb. Hur var det?

– Han är fruktansvärt supersnabb. Jag har aldrig arbetat med någon som är så snabb och då är ändå jag rätt snabb, säger han.

Richard Waje berättar att det var många sekundstrider mellan honom och Tareq Taylor.

– Han körde på allt han kunde, han bara körde. När vi skulle göra de pocherade äggen och lägga dem på rutorna så får jag inte ordning på sista ägget. Han är klar 40 sekunder före mig och plingar, i slutändan förlorar jag med sex sekunder.

Även när de skulle stycka grisen var det sekunder som avgjorde.

– Jag kämpade med att lyfta grisen, jag fick inte ner den och förlorade den delen med fyra sekunder, säger Richard Waje som säger att han och Tareq Taylor styckade grisarna snabbast av alla som medverkat under programmets sex år.

– Det var många sekundstrider men han var lite vassare än mig.

Det verkar som om ni kockar kom varandra nära?

– Vi hade så roligt och kom väldigt nära varandra och kommer att fortsätta att träffas. Bland annat så ska Erik Videgård komma ner till Brasseri Lipp den 23 november och sedan kommer Jonas Svensson någon gång i december och sen ska Carl Ishizaki ha en sushikväll. Och i januari ska vi alla åka till Tareq i Skåne och han ska bjuda på middag. Han är så otroligt begåvad och har en otrolig bredd.

Vad kommer deltagandet i Kockarns kamp innebära för din kockkarriär?

– Det vet jag inte än, men det är lite som att få ett kvitto på sina kunskaper.

Kan du berätta något som vi tv-tittare inte fick se?

– De var tvungna att stoppa finalprogrammet i tio minuter för att plåstra om min hand efter att jag skurit mig på en mandolin.

Men man såg aldrig att du var omplåstrad?

– Det hade de klippt bort.

Sen framgick det inte riktigt hur Richard Waje kämpade med fritösen när han skulle fritera fisken till förrätten i finalmiddagen.

– Jag fick ingen värme, det var väldigt klena spisar. Jag fick även ta bort en del andra tillbehör till huvudrätten som jag tänkt fritera.

Var det det du förlorade på?

– Nu nu låg jag så långt efter att det spelade nog ingen roll.

Även kräftorna kämpade ni med?

– De var så färska att det inte gick att få loss skalet på dem. Här hade vi båda lite problem, säger Waje.

Richard Waje berättar att Tareq Taylor inför ostronöppningen berättade att han kört jämt med världsmästaren i ostronöppning, Johan Malm på Gabriels i Saluhallen i Göteborg.

I momentet som gick ut på att skala kräftor, filea piggvar och öppna ostron, vann Richard Waje över Tareq Taylor och fick med sig två medaljer in i sista momentet i finalen, trerättersmiddagen.

Han säger att han inte hade några förhoppningar när han bestämde sig för att vara med i Kockarnas kamp.

– Men jag är jätteglad att jag inte åkte ut i första programmet. En del hade tänkt igenom vilka rätter de skulle laga, men jag hade ingen plan, som vissa andra hade.

Nu säger Richard Waje att han ska fokusera på att anställa folk på Lasse Majas krog och planera för nästa säsong ute på Marstrand.

Ni berömde ju varandras matlagning vid middagarna. Är det något du ska ta med in i menyerna på Lasse Maja?

– Det var många spännande måltider. Och jag kommer använda en del från det när jag experimenterar. Det klart jag kommer att stjäla en del, säger Richard Waje.

Karina Hansson

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar