Villa och ladugård övertända – flera enheter larmades

På ön Bastö i Kungälvs kommun började ett bostadshus och en ladugård brinna på torsdagseftermiddagen. Fastigheterna brann ner, samtidigt som branden spred sig till fler byggnader.

Larmet till SOS kom vid 16.52 på torsdagen. Ett bostadshus och en ladugård på Bastö hade då börjat brinna.

– Det började med en brand i ladugården, vinden har gjort att det spridit sig till ett intilliggande boningshus och sedan är det ett antal småhus som också drabbats, säger Carl-Gösta Hermansson, insatsledare på Bohus räddningstjänstförbund.

Insatsen drog ut på tiden, mest beroende på avståndet till ön.

– Räddningstjänsten har begärt hjälp av oss och vi bistår med transporter ut till ön. Vi koordinerar båtar, sjöräddningssällskapet hjälper med lots och hämtar ambulanspersonal i Kovikshamn, säger Lars Nilsson på sjö- och flygräddningscentralen.

Räddningstjänsten i Kungälv och Marstrand, sjöräddningssällskapet och ambulans larmades till ön.

Inga personer har skadats i branden, inte heller några djur fanns i ladugården när den fattade eld. Släckningsarbetet kommer pågå under kvällen.

Brandorsaken var under torsdagskvällen inte helt klarlagd.

– Men inne i byggnaden så fanns det gasflaskor och gasledningar, lågorna slog ut från fönstret. Vi har en patrull på landsidan, men det finns ingen förbindelse för radiobil att åka ut till ön, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Vidare berättar han att det vid halv sju-tiden inte fanns något akut behov av en polispatrull på plats. Därför avvaktade man med att skriva en anmälan.

– Två fastigheter har brunnit ner, och räddningstjänsten jobbar med att släcka en tredje, säger Adlersson.

På fredagsmorgonen meddelade insatsledare Fredrik Johansson på Bohus räddningstjänstförbund att man räddade den tredje byggnaden.

– Släckningsarbetet slutade vid ett-tiden i natt. Sedan har vi haft personal på plats hela natten för efterbevakning, säger han.

Helt slut var det dock inte. På lördagsförmiddagen var det dags igen. Då lärmades räddningstjänsten ut på nytt till ön.

– Det brann på samma adress i torsdags. Det har helt enkelt slagit upp lågor och börjat brinna igen, säger Kristoffer Gottlieb, insatsledare vid Bohus räddningstjänstförbund, till GP.

Räddningstjänsten fick stopp på brandutvecklingen rätt snabbt efter ankomst.

Anthon Näsström

redaktion@kungalvsposten.se