Vill göra Marstrand till sillnäste igen

För första gången på 28 år ska det säljas sill från Marstrand. Johans krog vann Sillens helg i början av sommaren och nu ska sillen säljas i butik över hela landet. 

– Jätte roligt och en kanongrej för Marstrand, det kommer definitivt dra mer folk hit, säger Johan Gustavsson på Johans krog.

För sex år sedan startade Sillens helg på Marstrand. Janeman Segerström är arrangör av evenemanget och har tillsammans med Prinsens sill och Sallader i Ytterby utvecklat evenemanget genom att nu massproducera den vinnande sillen. Genom kontakter har de lyckats sälja in Marstrands vinnarsill till City gross, som fått ensamrätt under julförsäljningen.

– Vi har ställt ut under Sillens helg och vi har en lokal förankring. Det blev naturligt att det var vi som skulle tillverka vinnarsillen. Jag hoppas detta blir ett återkommande koncept, säger Marcus Holmström som är VD för Prinsens sill och Sallader. 

På onsdag startar försäljningen i landets samtliga City gross-butiker. I Ytterby tror man att intresset är extra stort på grund av den lokala anknytningen. 

– Vi jobbar ju mycket med det lokala och nu blir Marstrands vinnarsill en del i detta. Jag tror det blir riktigt bra, säger Göran Hansson, färskvaruchef på City gross i Ytterby.

Marstrands vinnarsill 2016 är gjord på västerbottensost, dill, yoghurt, sikrom och toppad med kavring och brynt smör. Johan Gustavsson ville göra en traditionell svensk sill som tilltalar alla. Årets vinst av Sillens helg blev hans tredje. 

– För mig betyder det här väldigt mycket. Här var sillnästet förr och nu tar vi tillbaks traditionen till Marstrand genom en enkel och fin produkt, säger Johan Gustavsson.

– Marstrand är ett starkt namn där man satsar på sill, säger Janeman Segerström. 

Frida Ekborg