Västtrafik höjer priserna

Cirka två procent. Så mycket höjs priserna med i kollektivtrafiken, där Västtrafik korrigerar avgifterna på både periodkort och enkelbiljetter. Men att ta med cykeln på tåget blir gratis framöver.

Under söndagen trädde beslutet från Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd – att Västtrafiks biljettpriser i genomsnitt ska höjas med 2,5 procent – i kraft.

Enkelbiljettpriset höjs med ungefär tre procent medan priset på periodbiljetter höjs med cirka två procent.

– Anledningen är att kostnaderna, i form av nya fordon och personal, ökar. Dessutom kan vi utveckla kollektivtrafiken och göra den bättre – för att få fler att välja det mest hållbara alternativet, säger Västtrafiks presskommunikatör Jesper Wiberg.

Hur ska ni göra det genom att höja priserna?

– Visst finns det alltid några som tycker det är för dyrt, men det är ett hållbart sätt att resa och ofta mer prisvärt om man jämför med att ta bilen.

Läs mer: Dyrare att resa med kontoladdning

Ett kommunkort för Kungälv kostar nu 760 kronor i månaden, jämfört med tidigare 745 kronor, för vuxna resenärer. Tätortskortet får man framöver betala 510 kronor för – en höjning med tio kronor.

Vad gäller Regionen runt-kortet så höjs det med två procent – till 1 725 kronor för vuxna över 20 år och för ungdomar till 1 295 kronor per månad.

En annan nyhet är att det framöver är gratis att ta med sig sin cykel på samtliga pendeltåg.

– Men samma princip gäller som tidigare – det vill säga att cykeln får man ta med sig endast i mån av plats och på bussar är den inte tillåten. Det är själva biljetten som försvinner, säger Jesper Wiberg.

Senast Västtrafik gjorde en prishöjning var i januari i fjol. Men under fjolåret har korrigeringar i priser skett, sedan deras To Go-app har etablerats allt mer.

Anthon Näsström

Några av de nya priserna på månadskort:

Kungälv tätort: 510 kronor (innan höjningen 500 kronor)

Kungälv kommun: 760 kronor (745)

Göteborg +: 1 085 kronor (1 065)

Göteborg ++: 1 385 kronor (1 355)

Regionen Runt: 1 725 kronor (1 695)