Västra gatan hyllas

Marstrand undslapp fulpriset och Kungälv nomineras till finpriset. Vad det handlar om? Arkiteturupproret har varit på besök i kommunen.


Arkitekturupproret är en ideell förening som kämpar mot vad de kallar smakmonopolet. Istället för modernistiska ”skokartonger” och ”sockerlådor” vill de se fler nybyggen i klassisk stil, med spröjs, takfot och stensockel exempelvis.

– Vi är inte bakåtsträvare men tycker att all arkitektur som har byggts innan 1930 är fin arkitektur, säger Henrik Algotsson från Arkitekturupproret.

Han påpekar att de inte är emot alla fyrkantiga byggnader, men önskar se en större pluralism bland Sveriges byggnadsverk.

Henrik Algotsson, Carl-Johan Colliander och arkitekten Albert Svensson gick förra veckan omkring i Kungälv med kritiska ögon.

– Vi hade fått nys om att det skulle byggas en skokartong på Koön, men till vår stora glädje stör den inte silhuetten.

Marstrand kvalade därmed inte in till det mindre prestigefyllda Kasper Kalkon-priset som Arkiteturupproret delar ut. Föreningen gjorde däremot en annan upptäckt.

– Vi åkte in till Kungälv och hittade ett vackert nybygge på Västra gatan 52 som vi blev väldigt förtjusta i eftersom det smälter in bland de gamla husen där. Jag tror att det flesta människor som går längs Västra gatan inte ens vet att det är nybyggt

Vad ska ni göra med den upptäckten?


– Vi kommer nominera huset till ett finpris.

Vad tycker du om Kungälv överlag?

– Helhetsintrycket var väldigt positivt. Jag har insett att Kungälv är välbevarat. Den äldre delen runt Bohus Fästning är väldigt fin.

Kommer ni tillbaka när Kongahälla och köpcentrumet är byggt?

– Det förmodar jag byggs modernistiskt och jag är rädd att vi inte kommer hylla det lika mycket. Men det gör inte så mycket eftersom det inte ligger i stan.

Stina Hylén

redaktion@kungalvsposten.se